Miért fontos a megfelelő étrend a babavárás ideje alatt?

Miért fontos a megfelelő étrend a babavárás ideje alatt?

Miért fontos a megfelelő étrend a babavárás ideje alatt?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.31.
Szerző: Czeizel Intézet terhesgondozás
Számtalan kérdés merül fel a babavárás ideje alatt a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezek, és még rengeteg másik megválaszolásában segít a Czeizel Intézet dietetikusa, Bakonyi Melinda.

Miért fontos a megfelelő étrend a babavárás ideje alatt?

Egy ember életében a fogantatástól számított első 1000 nap a legfontosabb, legmeghatározóbb, hiszen ebben az időszakban fejlődnek ki a szervek, szervrendszerek, ekkor változik legtöbbet a test, mindez pedig rendkívül sérülékennyé teszi és bármiféle külső hatás, inger, jelentősen befolyásolhatja további fejlődését.

Mikortól érdemes fokozottabban figyelni az étrendünkre?

A test felkészítését optimális esetben már három hónappal a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni. Kismamaként óriási felelősséggel tartozunk gyermekünk megfelelő növekedéséért, gyarapodásáért, egészségéért, éppen ezért, már a várandósság tervezése, vagy az első trimeszter során javasolt dietetikus szakember segítségét kérni az optimális, egyénre szabott, tápanyagokban gazdag, változatos étrend kialakításához.

Hogyan változtassunk?

„Manapság az egyik nagy probléma, hogy rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, melyek babavárás során nem biztosítják a kellő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitelt egy női szervezet számára, ami pedig elengedhetetlen ebben az időszakban. A konzultáció során, egy alapos táplálkozási anamnézis felvételt követően, az egyén egészségi állapota és az ételpreferenciák figyelembevételével közösen keresünk megoldást erre.” – magyarázta a szakember.

Nemcsak a baba, hanem a mama egészsége is fontos

A megfelelő étrend összeállítása azért is nagyon fontos, mert ilyenkor megváltozik az anyuka anyagcseréje, úgynevezett diabetogén állapotba kerül, a szénhidrátok iránti érzékenysége valamivel rosszabb lesz, ezáltal pedig valamennyi tápanyag szükséges beviteli mennyisége és minősége is módosul.

Mire figyeljünk?

  • Fokozott odafigyelést igényel az élelmiszerhigiénia, nem megengedett például a nyers hús, hal, vagy tojás fogyasztása, ezért a sushi, a steak, és a házi majonéz is kerülendő!
  • Változik továbbá a szükséges folyadékmennyiség is: napi 2,5-3 l folyadék, elsősorban szénsavmentes víz elfogyasztása javasolt, az üdítőitalokkal ugyanis nagy mennyiségű energiát vihetünk be a szervezetünkbe „észrevétlenül”, ezeket tehát érdemes kerülni ebben az időszakban.
  • A koffeinbevitelt mérsékelni kell, beleértve a tea, a kakaó, és a kólafogyasztást is, kb. két presszókávénak megfelelő koffein az, ami még megengedett.
Ajánlott vizsgálat
Czeizel Intézet Szerző: Czeizel Intézet terhesgondozás Megjelenés dátuma: 2022.01.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?