Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.18.
Szerző: Czeizel Intézet terhesgondozás
A kötelező és választható vizsgálatok folyamatosan bővülő soráról és a bennük rejlő lehetőségekről a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával, Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász és klinikai genetikus főorvossal beszélgettünk.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?

A klasszikus protokoll szerinti terhesgondozás jelenleg:

  • öt ultrahangvizsgálatot,
  • terheléses vércukormérést,
  • a fertőzések elkerülésére irányuló hüvelyváladékvizsgálatot,
  • a magzat méhen belüli állapotfelmérését,
  • valamint a koraszülés előrejelzéseként, a méhnyak hosszának vizsgálatát foglalja magában.

Mi változott az elmúlt évekhez képest?

„A terhesgondozás mára teljesen átalakult, több szakember bevonásával valósul meg, nem csak szülész-nőgyógyász végezheti, hanem részt vesz benne a háziorvos, a területi védőnő és akár a megfelelő szakképesítésű szülésznő is. Talán a legnagyobb változás az elmúlt 10 évben a terhesgondozás klasszikus hozzáállásához képest az, hogy minél korábbi terhességi korban, tehát már az első trimeszter végén és a második trimeszter elején törekszünk minél pontosabb képet kapni az anya és a magzat egészségi állapotáról, meghatározni a kockázati tényezőket. Az erre szolgáló ún. korai szűrési módszereink rendelkezésre állnak.” – magyarázta a szakmai igazgató.

Milyen vizsgálatok jöhetnek még szóba?

„Értelemszerűen, egyéni indikációk alapján, például ikerterhesség, lombikban fogant baba, vagy a szűrések során észlelt valamilyen rendellenesség, családi kórelőzmény esetén, bármilyen egyéb vizsgálat elvégezhető, és az alap, tankönyvi rutin módosítható. Célzott vizsgálatok lehetnek például:

  • a 18-22. hét közötti magzati szívultrahang,
  • a 37 év feletti kismamáknak javasolt genetikai tanácsadás,
  • a préeklampszia (toxémia) szűrés,
  • a kromoszóma-rendellenességek kockázatbecslésére elvégzett kombinált teszt,
  • vagy a nem invazív prenatális tesztek (NIPT) is.”

Biztonságos babavárás

Az orvostudomány fejlődésének és az újabbnál újabb technológiai vívmányoknak köszönhetően azonban szinte hétről hétre egyre több terhességi vizsgálati módszer és eszköz áll rendelkezésre, mely a rizikófaktorok felmérésével és az esetleges eltérések korai kiszűrésével az édesanya és a születendő baba egészségéről, biztonságáról egyaránt gondoskodik, nyugodtabbá téve a babavárás felejthetetlen pillanatait.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Czeizel Intézet Szerző: Czeizel Intézet terhesgondozás Megjelenés dátuma: 2023.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vetélés – tünetek, okok és megelőzés
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés...
Fejfájás a terhesség alatt: amit tudnia kell
Sajnos fejfájás a terhesség időszakában is előfordulhat. Bár ez a fejfájás lehet, hogy eltér az addig tapasztalttól, a legtöbb terhesség alatti fejfájás nem káros.
Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?
A vegán étrendről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár. Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...