Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.21.
Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy
Covid-19 járvány, az orvosválasztás lehetőségének megszűnte, egyenlőtlen színvonalú szülészeti ellátás, a segítők kizárása a szülő nő mellől – csupa olyan tényező, ami fokozza a várandósok kiszolgáltatottságát. Mi és ki segíthet abban, hogy magabiztosnak érezzük magunkat szüléskor? Milyen külső és milyen belső kapaszkodók vannak?

Készüljünk tudatosan a szülésre!

„Korábban is, de manapság még inkább fontos, hogy a babavárás, a szülésre és a gyermekágyra való felkészülés során ne csak a külsőségekre és a látható előkészületekre helyezzük a hangsúlyt. Az ideális az lenne, ha az anyák korrekt, tényszerű ismeretanyaggal a fejükben érkeznének a szülőszobára, a műtőbe, önbizalommal, a folyamatba vetett bizalommal és humorérzékkel – ezek ugyanis mind sokat tudnak segíteni abban, hogy ne az alárendelt és kiszolgáltatott életérzés legyen domináns életük ezen meghatározó időszakában” – magyarázza Veisenberger Eleonóra, perinatális szaktanácsadó, dúla, a Császárvonal szakértője aki hozzáteszi, mindig egyénfüggő, kinek mi jelent kapaszkodót a felkészülés során. Azt javasolja, elsősorban a belső kapaszkodókat építsük ki, mert lehet olyan pillanat, amikor másféle nem is lesz elérhető.

Informálódjunk!

A jó szülésélmény megtapasztalása ma sokszor inkább a véletlen és a szerencse összjátéka, ha nem készülünk rá tudatosan, mert a körülmények és feltételek nem mindig adottak és egységesek. Ezért elsősorban informálódni fontos:

  • (beteg)jogainkról,
  • lehetőségeinkről,
  • a választott intézményről,
  • a hüvelyi szülésről
  • és – a 40%-os hazai császárarány mellett – a császármetszésről is, mert a szülészetben nincsenek garanciák, illetve a jelenlegi ellátás nagyban támaszkodik beavatkozásokra, melyeknek dominószerűen követhetik egymást, nem ritkán elvezetve a műtőig.

Az informálódást, hangolódást (szülésfelkészítőkön, női körökben, relaxálással, szülésáldó ünnepen stb.) nem érdemes elspórolni.

Miért fontos a tudatos felkészülés?

  • A kórházi szülésfelkészítőkön például megismerhetjük az adott intézmény protokollját, szokásait, és így arra is lehetőséget kapunk, hogy megerősödjünk döntésünkben, vagy időben kórházat váltsunk.
  • A kórháztól független szülésfelkészítők ehhez képest jellemzően intimebb formában készítenek fel, ezekből is a leginkább az ún. bábai szemléletű események hasznosak. Utóbbiakon az élettani szüléssel kapcsolatos szerteágazó tudás lehet a miénk, ahol előtérbe helyezik a fájdalomkezelés eszközeivel való ismerkedést, a szabad testhelyzet választásának vagy az otthon/vízben vajúdás/szülés reális lehetőségének megismerését.
  • A lélek felkészítése a 9 hónap alatt pedig nem más, mint önmagunk érzelmi gondozása, esetenként önismereti kérdéseink feldolgozása, mellyel közelebb tudunk kerülni ahhoz a vágyott szülésélményhez is, ami szerencsés esetben nem évekig kísértő megrázkódtatás lesz, hanem egy olyan megélés, amire jó lesz visszaemlékezni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Császárvonal Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy Megjelenés dátuma: 2022.12.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Milyen kockázatot jelenthet a terhesség alatti influenza?
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át –...
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.