Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

Hogyan készüljünk tudatosan a szülésre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.22.
Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy
Covid-19 járvány, az orvosválasztás lehetőségének megszűnte, egyenlőtlen színvonalú szülészeti ellátás, a segítők kizárása a szülő nő mellől – csupa olyan tényező, ami fokozza a várandósok kiszolgáltatottságát. Mi és ki segíthet abban, hogy magabiztosnak érezzük magunkat szüléskor? Milyen külső és milyen belső kapaszkodók vannak?

Készüljünk tudatosan a szülésre!

„Korábban is, de manapság még inkább fontos, hogy a babavárás, a szülésre és a gyermekágyra való felkészülés során ne csak a külsőségekre és a látható előkészületekre helyezzük a hangsúlyt. Az ideális az lenne, ha az anyák korrekt, tényszerű ismeretanyaggal a fejükben érkeznének a szülőszobára, a műtőbe, önbizalommal, a folyamatba vetett bizalommal és humorérzékkel – ezek ugyanis mind sokat tudnak segíteni abban, hogy ne az alárendelt és kiszolgáltatott életérzés legyen domináns életük ezen meghatározó időszakában” – magyarázza Veisenberger Eleonóra, perinatális szaktanácsadó, dúla, a Császárvonal szakértője aki hozzáteszi, mindig egyénfüggő, kinek mi jelent kapaszkodót a felkészülés során. Azt javasolja, elsősorban a belső kapaszkodókat építsük ki, mert lehet olyan pillanat, amikor másféle nem is lesz elérhető.

Informálódjunk!

A jó szülésélmény megtapasztalása ma sokszor inkább a véletlen és a szerencse összjátéka, ha nem készülünk rá tudatosan, mert a körülmények és feltételek nem mindig adottak és egységesek. Ezért elsősorban informálódni fontos:

  • (beteg)jogainkról,
  • lehetőségeinkről,
  • a választott intézményről,
  • a hüvelyi szülésről
  • és – a 40%-os hazai császárarány mellett – a császármetszésről is, mert a szülészetben nincsenek garanciák, illetve a jelenlegi ellátás nagyban támaszkodik beavatkozásokra, melyeknek dominószerűen követhetik egymást, nem ritkán elvezetve a műtőig.

Az informálódást, hangolódást (szülésfelkészítőkön, női körökben, relaxálással, szülésáldó ünnepen stb.) nem érdemes elspórolni.

Miért fontos a tudatos felkészülés?

  • A kórházi szülésfelkészítőkön például megismerhetjük az adott intézmény protokollját, szokásait, és így arra is lehetőséget kapunk, hogy megerősödjünk döntésünkben, vagy időben kórházat váltsunk.
  • A kórháztól független szülésfelkészítők ehhez képest jellemzően intimebb formában készítenek fel, ezekből is a leginkább az ún. bábai szemléletű események hasznosak. Utóbbiakon az élettani szüléssel kapcsolatos szerteágazó tudás lehet a miénk, ahol előtérbe helyezik a fájdalomkezelés eszközeivel való ismerkedést, a szabad testhelyzet választásának vagy az otthon/vízben vajúdás/szülés reális lehetőségének megismerését.
  • A lélek felkészítése a 9 hónap alatt pedig nem más, mint önmagunk érzelmi gondozása, esetenként önismereti kérdéseink feldolgozása, mellyel közelebb tudunk kerülni ahhoz a vágyott szülésélményhez is, ami szerencsés esetben nem évekig kísértő megrázkódtatás lesz, hanem egy olyan megélés, amire jó lesz visszaemlékezni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Császárvonal Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy Megjelenés dátuma: 2022.04.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a sikeres VBAC titka?
Veszélyes önzőség, bizonyítási kényszer, a természetes szülés túlmisztifikálása, a császármetszés lekicsinylése, a szülészorvosok megkérdőjelezése – ez csak néhány azokból a reakciókból, amelyek...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...