Mivel kínáld a menekülteket?

Mivel kínáld a menekülteket?

Mivel kínáld a menekülteket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.25.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket.

A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor traumatizált emberek, köztük gyermekek esetében a következőket tartsuk szem előtt vendéglátóként vagy adományozóként:

A folyadékot pótold először!

A tizenórás vonatút után az egyik legfontosabb az azonnali folyadékpótlás. Ugyanakkor az elveszett folyadékmennyiséget nem lehet egyszerre visszapótolni, lényeges a fokozatosság. Adjunk inkább több,kisebb, maximum félliteres kiszerelésű folyadékot a kezükbe. Most az sem baj, ha nem csak vizet viszünk, nyugodtan kínálhatunk egyéb italokat, például gyümölcsleveket, a változatosság ez esetben is jól jöhet.

Válaszd a bolti terméket!

Az adományozásnál is alapvető az élelmiszerbiztonság. Bár a házi kosztnak nincs párja, most inkább a boltban kapható termékekkel segíts! Ezek jól és hosszan tárolhatók, minden fontos információ a címkéjükön van, és a külföldről érkezőknek is ismerősebbek lehetnek, kevésbé lesznek ezekkel bizalmatlanok.

Gondolj a praktikumra!

Miután a kapott élelmiszereket jellemzően nem egy felszerelt háztartásban fogják elfogyasztani, figyelj rá oda, hogy könnyen lehessen velük bánni. Jók lehetnek a fóliával lezárt készételek vagy a nyitófüles konzervek, a szívószálas gyümölcslevek, félliteres ásványvizek, becsomagolt bolti szendvicsek és egyszemélyes snackek, amelyeket adott esetben tovább is tudnak vinni magukkal. A gyümölcsöket, zöldségeket ne mosd meg előre!

Csak olyat adj, amit magad is szívesen elfogyasztanál!

Ügyelj a szavatossági, illetve minőségmegőrzési határidőre, válaszd azokat a termékeket, amelyek tovább fogyaszthatók, hiszen lehet, hogy majd csak később osztják ki. Csak hibátlan és tiszta élelmiszereket adj másoknak! Gondolj arra is, hogy a különleges, megosztó ételeknek most kevesebb hasznát veszik, inkább olyanokat vigyél, amiről tudható, hogy a többség szereti.

Ügyelj a tárolásra!

Lehetőleg olyan élelmiszert vigyél, ami nem igényel feltétlenül hűtést. Semmiképpen ne adj mélyhűtött vagy fagyasztott terméket, mert a kiolvadás után azokat azonnal el kell fogyasztani, visszafagyasztani pedig már nem szabad őket. Hosszabb távra inkább tartós élelmiszereket adományozz, amelyek jól szállíthatók és hűtés nélkül is eltarthatók!

Gondolj a lelkiállapotukra!

Semmiképpen ne erőltesd az evést, hiszen stresszes, nem egyszer sokkos állapotban lévő emberekről van szó. Hívd meg az asztalodhoz őket, de tartsd tiszteletben, ha mégis inkább külön étkeznének. Tedd világossá, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nekik szántál, amikből nyugodtan, akár kérdezés nélkül is vehetnek. Ne te találd ki, hogy mit szeretnének, kérdezd meg, hogy mit ennének szívesen, mire lenne még szükségük.

Feltétlenül tudd meg, hogy van-e valakinek közülük ételallergiája laktózérzékenysége stb. A kisgyermekek étkezését bízd a szülőkre, vagy a velük érkező felnőttekre. Ha egy kis csokival, nápolyival vagy túrórudival szeretnéd őket jobb kedvre deríteni, ahhoz is kérd ki a
szülők engedélyét.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.05.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...