Hogyan készüljünk tudatosan az ünnepekre?

Hogyan készüljünk tudatosan az ünnepekre?

Hogyan készüljünk tudatosan az ünnepekre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.17.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Ahogy az Adventi időszak beköszönt, lassacskán mindenki elkezd hangolódni az ünnepekre. A karácsonyi dallamok és a csillagszórók közt a sült gesztenye, a forralt bor, az éppen kisült bejgli illata is segít, hogy kívül-belül átjárjon minket a karácsony varázsa. Hogyan készüljünk tudatosan az ünnepekre?
  • Érdemes akár hetekkel előre végiggondolni, megtervezni az ünnepi menüt. Készítsünk inkább kevesebb féle ételt, osszuk szét a feladatokat a családtagok, vendégek közt. Drága ajándékok helyett vihetünk a vendégségbe akár egy friss, ízletes salátát, halas falatkákat előételnek, vagy sovány túróval, erdei gyümölcsökkel készített desszertet.
  • Ha időben megtervezzük az ünnepi menüt, akkor a bevásárlást is előbb el tudjuk kezdeni. Ezzel csökkenthetjük annak a lehetőségét, hogy a legnagyobb tömegben, az utolsó hajrában, fokozott stresszhelyzetben kelljen átküzdenünk magunkat a vásárlók sokaságán, illetve jobban tudjuk figyelemmel kísérni az élelmiszerboltok egyes akcióit is. Olyan alapanyagokat, amik nem romlandók, azt akár hetekkel előre meg lehet vásárolni, így a pénztárcánkat sem terheli meg egyszerre nagyon nagy összegű kiadás.
  • Vannak olyan alapanyagok, például zöldségek, amikhez kisebb sérülés, ütődés, küllemhiba miatt helyi piacokon olcsóbban juthatunk hozzá. Ezekből készülhetnek zöldségkrémek, zöldségpürék, krémlevesek, vagy savanyúságok, csalamádék is.
  • Válasszunk az évszaknak megfelelő, szezonális, frissen fogyasztható alapanyagokat!
  • A fenntarthatóság elősegítése miatt törekedjünk arra, hogy elsősorban hazai, helyben termelt hozzávalókat használjunk. Látogassunk ki helyi piacokra, vásároljunk kistermelőktől, kosárközösségektől.
  • Rendezzünk maradékmentés céljából morzsapartikat. Így a megmaradt ételek mellett receptek is gazdát cserélhetnek.
  • Kapcsoljuk össze az ételkészítés és az ajándékozás örömét és lepjük meg szeretteinket üvegbe töltött gasztroajándékokkal, amikhez receptkártyát mellékelünk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.