Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?

Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?

Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.23.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?

A nyári időszámítás beköszönte sötétebb reggeleket hoz, viszont tovább lesz világos este. És bár évek óta téma, mindig valami elodázza azt a döntést, hogy végre eldőljön, melyik időszámítás szerint élünk tovább, melyiket fogják az Európai Unió országai törvény szerint állandósítani.

A nyári időszámításnak állítólag vannak kézzelfogható gazdasági előnyei is, mely szerint, ha tovább tartanak a nappalok, az emberek szívesebben és több pénzt költenek üzletekben, éttermekben, ami jól pörgeti a gazdaságot, így üzleti oldalról az állandó nyári időszámítás bevezetését tartanák ideálisnak.

Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?

A SomnoCenter Alvászavar Központ szakemberei szerint ez a mindössze egyórás változás sok embernél okozhat problémát, bár ezeket az egészségre gyakorolt hatásokat nem lehet egyértelműen az óra átállításának tulajdonítani. Testünk érzékeny lehet a cirkadián ritmus megváltozására, de ez kinél-kinél másképp jelentkezik. Van, akinél csak álmosságról, átmeneti fáradtságérzésről, hangulatingadozásról van szó, ami nem jelentős panasz. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt években megfigyelték, hogy a nyári időszámítás beköszöntével megnőtt a vérnyomásproblémák, szívpanaszok száma, amely lehet az alvászavar következménye is. Amerikából érkezett hír olyan tanulmányról is, amely szerint pitvarfibrilláció, azaz egy gyakori szívritmuszavar miatt az átállást követő napokban jelentősen megnőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Több lehet a baleset, a kialvatlanság miatt, a figyelmetlenség, koncentráció hiánya pedig iskolás kortól kezdve bárkinél jelentkezhet.

Mire figyeljünk?

„Ha alvászavarral küzdő beteggel dolgozunk, nagyon fontos feladatunk, hogy arra ösztönözzük, hogy lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben ébredjen fel, és ez világosban lényegesen jobban működik” – mondja Koczó Levente, a SomnoCenter vezetője. –„Az ember cirkadián ritmusa szorosan összefügg a nap kelésével és lenyugvásával, így optimális lenne, ha inkább a reggeli fény lenne állandó. A fény és a sötétség váltakozása a legerősebb időzítési jelzés, melyhez alkalmazkodnunk kell. A belső óránk nem szereti, ha sötétben kell ébrednie, így egészségünk és jóllétünk szempontjából jobb lenne, ha egész évben egységes lenne az időszámítás.”

Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.