Mit jelent az öngondoskodás?

Mit jelent az öngondoskodás?

Mit jelent az öngondoskodás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.12.19.
Szerző: Gergely Péter pénzügyi szakértő
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása szempontjából, illetve hozzájárulnak a jobb érzelemszabályozáshoz, stresszkezeléshez és problémamegoldáshoz.

Mi az öngondoskodás fogalma?

Az öngondoskodás kifejezéséről sokféle csatornán hallhattunk már, de ennek ellenére sokan nem tudják, hogy pontosan mit is értünk ezen fogalom alatt. Ebben a nehéz meghatározhatóságban természetesen annak is van szerepe, hogy a marketingben gyakran termékek eladására használják fel ezt a kifejezést, holott a reklámozott fogyasztási cikkek legfeljebb segíthetik az öngondoskodást, de semmiképpen sem feltételei. 

Az öngondoskodás fogalmát a legkönnyebben úgy határozhatjuk meg, hogy egy olyan viselkedés, amikor a személy aktívan tesz azért, hogy megőrizze saját testi és lelki egészségét. Az öngondoskodásnak többféle típusát is megkülönböztethetjük aszerint, hogy mire irányul. Van például:

 • munkahelyi és szakmai 
 • testi 
 • pszichológiai 
 • érzelmi 
 • spirituális 
 • kapcsolati 
 • és pénzügyi öngondoskodás. 

A munkahelyi és szakmai öngondoskodásnak kiemelt jelentősége van, hogyha segítő szakmát űzünk, de minden típusú munkavégzés során érdemes figyelmet fordítanunk erre, hiszen védőfaktort jelent a kiégés ellen és segíti, hogy valóban magas színvonalon tudjuk végezni a munkánkat. 

A fizikai öngondoskodás mind a lelki, mind a testi egészségünk szempontjából kiemelt jelentőségű. Segíti a testi és mentális betegségek megelőzését, fokozza a jóllét állapotát, illetve például a stresszkezelésnek is fontos eszköze lehet.

Pszichológiai öngondoskodás alatt legtöbbször a tiszta tudat állapotának elősegítését célzó tevékenységeket értjük, de igazából bármi kerülhet ebbe a kategóriába, ami a mentális egészségünk megőrzését segíti. 

Az érzelmi öngondoskodás részét képezheti a pszichológiai öngondoskodásnak, de kiemelten fókuszál az érzelmek megélésének lehetőségére, amelyhez szükségesek a biztonságos keretek. 

A spirituális öngondoskodás alatt azokat a tevékenységeket értjük, amely által van lehetőségünk kapcsolódni egy tágabb perspektívához a hétköznapi életünkhöz képest. 

A kapcsolati öngondoskodás kategóriájába tartozó elfoglaltságok a jelentőségteljes, örömteli és kölcsönös emberi kapcsolatok kialakítására és fenntartására vonatkoznak. 

Fontos kiemelni, hogy ezek a kategóriák sokszor egybefolynak és hatással vannak egymásra, így csupán mesterséges megkülönböztetésről beszélhetünk. 

Mit értünk pénzügyi öngondoskodás alatt?

Az öngondoskodás még mindig kevésbé elterjedt formája a pénzügyi öngondoskodás. A pénzügyi öngondoskodással összefüggő tevékenységek segítik az egyént abban, hogy hatékonyabban kezelje pénzügyeit, megfelelően felkészüljön az előre nem látható kihívásokra, és elérje pénzügyi céljait.

A pénzügyi öngondoskodás körébe tartozik, ha valaki tudatosan tervezi meg a költségvetését és folyamatosan ellenőrzi a kiadásait és a bevételeit. A monitorozás mellett érdemes beépíteni a szokásaink közé a rendszeres megtakarítást, amely segítségével felkészülünk a vészhelyzetekre és elérhetjük a kitűzött céljainkat. 

Ezeknek az általános céloknak a megvalósítása sokféle pénzügyi eszköz mélyebb megismerésével és használatával lehetséges. Ilyen eszközök például a nyugdíj-előtakarékossági termékek, a biztosítások vagy a különböző befektetési lehetőségek. 

Mit jelent a mentális öngondoskodás és hogyan érdemes belevágni?

Ha a mentális egészségünk megerősítése vagy javítása a cél, akkor már egy előre elkészített tervvel érdemes nekikezdeni a változtatásoknak. Elsőként fontos, hogy felmérjük a saját szükségleteinket és végig gondoljuk a jelen helyzetünket. Lényeges, hogy a javulás elérése sok esetben olyan feladat, amihez érdemes pszichológus segítségét kérni. Egy ilyen szakember a körülményeink és a személyiségünk alapos megismerésével segíthet egy olyan változásban, amire valóban szükségünk és belső igényünk van. 

Kiindulásképpen végig gondolhatunk néhány kérdést, amivel jobban átláthatjuk a jelenlegi viselkedésünket és szokásainkat: 

 • Tudunk-e lelkiismeretfurdalás nélkül nemet mondani olyan dolgokra, amelyekben nem igazán szeretnénk részt venni/ feleslegesen gyarapítják az életünkben jelenlévő stresszt? 
 • Milyen tevékenységeket folytatunk a mindennapokban, amelyekből energiával töltődünk fel? 
 • Van-e terünk az érzelmeink, illetve a szükségleteink kifejezésére a hozzánk közel álló emberek felé? 
 • Van-e időnk és energiánk arra, hogy figyelmet fordítsunk a fizikai egészségünk megőrzésére (például eleget alszunk-e, sportolunk-e rendszeresen, egészségesen táplálkozunk-e, töltünk-e időt a természetben és iszunk-e elegendő folyadékot?) 
 • Igényeinknek megfelelően részt tudunk-e venni spirituális tevékenységekben? 

Ezen kérdések végig gondolása mentén lehetőségünk van arra, hogy feltérképezzük azokat az öngondoskodási területeket, amelyek erősebbek és megismerjük a kevéssé kihasznált lehetőségeket is. 

Természetesen az, hogy pontosan milyen új szokásokat építünk be az életünkbe vagy mire figyelünk oda jobban, azon múlik, hogy mi illik a legjobban hozzánk és milyen lehetőségeink vannak. Fontos azonban, hogy ne bonyolítsuk túl a kérdést, a valódi öngondoskodó tevékenységek jellemzően olcsóak (vagy ingyen vannak) és semmiképpen sem a stresszel vagy a komplex szervezéssel állnak kapcsolatban, sőt! 

Nézzünk meg 5 példát, hogy milyen hétköznapi tevékenységek rendszeres gyakorlásával van lehetőségünk ápolni a saját mentális egészségünket: 

 1. Testmozgás a természetben: A természetben folytatott séta, futás, biciklizés vagy akár úszás egy olyan választás, amivel két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen mind a természettel való kapcsolódás, mind a rendszeres mozgás pozitív hatással van a mentális egészségünkre, önbecsülésünkre és az általános közérzetünkre. Az ajánlott mennyiség 150 perc közepes intenzitású és 75 perc magas intenzitású sport hetente. 
 2. Digitális detox: Az internet világában (különösen a közösségi médiában) rengeteg ingerrel találkozunk nagyon rövid idő alatt, ami túlterheli az érzékszerveinket és az információ feldolgozó rendszerünket, ráadásul a stresszszintünk is jelentősen megemelkedhet. A telefonmentes időszakokat érdemes tudatosan beépíteni a napjainkba, illetve tathatunk hosszabb szüneteket is. 
 3. Hobbitevékenységek: A hobbitevékenységek rendkívül sokfélék és nagyon eltérőek lehetnek attól függően, hogy mi tölt fel minket a legjobban, mivel töltjük a legszívesebben az időnket. Ezeket az időtöltéseinket érdemes prioritásként kezelni és beilleszteni a naptári teendőink közé, hiszen így biztosan nem szorulnak háttérbe. 
 4. Lomtalanítás/ rendrakás: Mivel a zsúfolt környezet összefüggést mutat az alacsonyabb önkontrollal és a magasabb stresszszinttel, érdemes apránként megszabadulnunk felesleges kacatoktól
 5. Meditáció, vallásgyakorlás vagy bármilyen spirituális tevékenység.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Szerző: Gergely Péter pénzügyi szakértő Megjelenés dátuma: 2023.12.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.