Mit vigyünk magunkkal, ha túrázni indulunk?

Mit vigyünk magunkkal, ha túrázni indulunk?

Mit vigyünk magunkkal, ha túrázni indulunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A tavasz szépsége és kedvező időjárása miatt sok olyan ember is útnak indul egy-egy erdei útvonalon, aki nem gyakorlott túrázó. Mit érdemes ilyenkor magunkkal vinni? Hogyan készüljünk? Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amelyeket érdemes magunkkal vinnünk egy-egy túrázás alkalmával.

Térkép

A klasszikus, papír alapú térképet még akkor is érdemes betennünk a hátizsákba, ha alapvetően mobiltelefonnal szeretnénk tájékozódni, arra az esetre, ha a készülék véletlenül lemerülne vagy egyéb nem várt körülmény (pl. nincs GPS jel) állna fenn.

Alapcsomag

Érdemes egy alap egységcsomagot összeállítani, ami tartalmazza az alábbiakat:

  • sebtapasz,
  • szúnyog és kullancsriasztó,
  • naptej,
  • fájdalomcsillapító,
  • vitaminok (pl. Magnézium),
  • szőlőcukor,
  • bicska.

Folyadék

A túrázásra úgy készüljünk, mintha sportolnánk, így minden esetben legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék – legalább 1,5-2 liter. Ha nem tudunk elegendő folyadékot vinni, tájékozódjunk az útvonalon lévő vízvételi lehetőségekről.

Harapnivaló

Akár rövidebb, akár hosszabb túrára indulunk, tervezzük meg, hogy mikor mit fogunk fogyasztani. Érdemes nem romlandó, energiadús (lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), de gyomorkímélő ételekben gondolkozni, amelyek nem okoznak telítettséget.

Világítás

Még akkor is érdemes magunknál tartani egy fejlámpát (és pótelemet), ha végig világosban tervezzük végigsétálni túránkat, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, amikor szükségünk lehet a világításra.

Megfelelő ruházat és lábbeli

A jól szellőző és könnyen száradó - általában technikai – ruházat elengedhetetlen része a túrázásnak, amit mindig időjárásnak megfelelően válasszunk ki: télen melegen tartó, nyáron napszúrás ellen védelmet nyújtó öltözet. A ruházat mellett fontos, hogy túrázáshoz megfelelő cipőt válasszunk, ami általában zárt, lábfejet és bokát stabilan tartó lábbelit jelent.

Iratok

Az iratainkat és némi költőpénz minden esetben tegyük be a hátizsákunkba. Ha valamilyen betegségben szenvedünk (pl. cukorbetegség), akkor jó ötlet lehet, ha betegségkártyát helyezünk a pénztárcánkba, ami tartalmazza a legfontosabb adatainkat.

Mire figyeljünk még?

Az alábbi tippek betartásával sokat tehetünk a természet védelméért:

  • Tiszteljük az élővilágot! Ne etessük, bántsuk a vadon élő állatokat, és ne verjük le a búvóhelyüket, fészküket.
  • Figyeljünk az erdő érintetlenségére! Ne szedjünk védett helyeken köveket vagy védett növényeket, továbbá ne építsünk kőtornyokat a természetben, ez ugyanis jelentősen megzavarhatja az ott élő állatokat, rovarokat.
  • Ne szemeteljünk! Fontos, hogy túráink során figyeljünk az erdő tisztaságára. Vigyünk magunkkal zacskót, amiben a szemetet tárolhatjuk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.