Hogyan védhetjük ki az ülőmunka káros hatásait?

Hogyan védhetjük ki az ülőmunka káros hatásait?

Hogyan védhetjük ki az ülőmunka káros hatásait?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A Kolumbiai Egyetem kutatói szerint a félóránként beiktatott öt perces séták (de már a felállások is) ellensúlyozhatják az ülőmunka egészségügyi kockázatait.

A Kolumbiai Egyetem legújabb kutatásában a hosszan tartó ülés közben végzett öt perces átmozgatások egészségügyi hatásait vizsgálták. Keith Diaz professzor vezetésével a kutatócsoport öt különböző módszert tesztelt:

  • 1 perces séta 30 perc ülés után,
  • 1 perces séta 60 perc ülés után,  
  • 5 perces séta 30 perc ülés után,
  • 5 perces séta 60 perc ülés után,
  • Nincs séta a hosszan tartó ülés közben.

„Ha nem hasonlítottunk volna össze több variációt, akkor csak találgatni tudtunk volna azzal kapcsolatban, hogy melyik lehet az optimális ülés-mozgás arány”– magyarázta Diaz.

A hosszan tartó ülés egészségre gyakorolt hatásait már több kutatás vizsgálta, ezek alapján az orvosok egyértelműen azt tanácsolják, hogy többet mozogjunk, kevesebbet üljünk egy helyben. Bár Diaz kutatásában kevesen vettek részt, ők inkább azt vizsgálták, hogy mennyit és mikor kell ahhoz mozogni, hogy csökkenteni tudjuk az ülőmunka egészségügyi kockázatait.

Melyik volt a „legegészségesebb” csoport?

A kutatásban részt vevők mindegyike 8 órát töltött ergonomikus székben, és csak az előírt feladat (pl. futópadon sétálás) erejéig álltak fel a helyükről. Fontos volt, hogy ne végezzenek túl sok vagy túl kevés aktivitást, hanem pontosan annyit, amennyi számukra elő volt írva. A kutatók megállapították, hogy a legjobb eredményt azok az emberek érték el, akik a 30 percenként 5 perc sétát tett csoportban voltak. Náluk megfigyelhető volt, hogy ez a mozgásmennyiség jelentősen csökkentette a vércukorszintet és a vérnyomást is.

Csökken a vérnyomás és a vércukorszint is

A félóránként beiktatott 5 perces séta 56 százalékkal csökkentette a vércukorszint ingadozásokat az egész napos üléshez képest. A 30 percenkénti 1 perces séta minimális hatást gyakorolt a résztvevők vércukorszintjére, míg a 60 percenkénti gyaloglás nem járt jelentős előnyökkel. Általánosságban azonban elmondható, hogy a sétáló csoportoknál 4-5 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás az ülő csoporthoz képest. Ez egy olyan egészségügyi változást hoz, mint amit egy hat hónapig tartó edzésektől lehet várni. – mondta Diaz. Az óránkénti 1 perces gyaloglás kivételével minden „sétás” csoportban jelentősen csökkent a résztvevők fáradtságérzete és a hangulatuk is javult.

Apró változtatás a mindennapokban, óriási változás az egészségünkben

„Egy nyolcórás munkanapon ez a változtatás 40 perc fizikai aktivitást jelent" - jegyezte meg Dr. Yu-Ming Ni kardiológus. „Ha hozzáadunk ehhez még egy 15 perces sétát az ebédszünetben, nap végére egy óra mozgást könyvelhetünk el. Ezekkel az apró változtatásokkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.”

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How 5-Minute Walks Every Half-Hour Can Counter Prolonged Sitting (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.