Hogyan javítsunk az anyagcserén?

Hogyan javítsunk az anyagcserén?

Hogyan javítsunk az anyagcserén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az alapanyagcsere számos tényező befolyásolhatja (pl. életkor, nem, örökletes tényezők), ám vannak olyan módszerek, amelyekkel gyorsíthatunk a folyamaton. Melyek ezek?

Erősítsünk!

A magasabb izomtömeggel rendelkező embereknél gyorsabbá válik az alapanyagcsere. A szervezet egészséges fenntartásához egy kiló izom kb. 6 kcal-t használ fel egy nap, míg egy kiló zsír mindössze napi 2 kcal-t éget el. Erősítő edzés után tovább gyorsulhat az anyagcsere, ami növeli a napi átlagos kalóriafelhasználást.

Pörgessük fel az edzést!

A kardió jellegű edzésekkel nem fogunk szert tenni nagy izomtömegre, azonban az edzés utáni órákban is felgyorsul általa az anyagcsere. A magasabb intenzitású edzések hosszabban és nagyobb mértékben növelik az alapanyagcserét, mint az alacsony vagy közepes intenzitású gyakorlatok.

Igyunk eleget!

A szervezet egészséges - így az anyagcsere normál - működéséhez, vízre van szükségünk. Már enyhe kiszáradás esetén is lelassulhat az anyagcsere, ezért nagyon fontos a  megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékpótlás.

Fogyasszunk-e energiaitalokat?

Az energiaitalok bizonyos összetevői (pl. koffein, taurin) valóban felpörgethetik az anyagcserét, ám fontos tudni, hogy hosszú távon alkalmazva magas vérnyomást, szorongást, depressziót és alvászavart okozhat, éppen ezért érdemes megfontolni az energiaitalok fogyasztását.  

Együnk többször, keveset!

A nagyobb lakomázások helyett, térjünk át a többször keveset étkezésre. Étkezzünk 3-4 óránként kevesebbet, ezzel fokozhatjuk az anyagcserét.

Forrás: 10 Ways to Boost Your Metabolism (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.