Hogyan javítsunk az anyagcserén?

Hogyan javítsunk az anyagcserén?

Hogyan javítsunk az anyagcserén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az alapanyagcsere számos tényező befolyásolhatja (pl. életkor, nem, örökletes tényezők), ám vannak olyan módszerek, amelyekkel gyorsíthatunk a folyamaton. Melyek ezek?

Erősítsünk!

A magasabb izomtömeggel rendelkező embereknél gyorsabbá válik az alapanyagcsere. A szervezet egészséges fenntartásához egy kiló izom kb. 6 kcal-t használ fel egy nap, míg egy kiló zsír mindössze napi 2 kcal-t éget el. Erősítő edzés után tovább gyorsulhat az anyagcsere, ami növeli a napi átlagos kalóriafelhasználást.

Pörgessük fel az edzést!

A kardió jellegű edzésekkel nem fogunk szert tenni nagy izomtömegre, azonban az edzés utáni órákban is felgyorsul általa az anyagcsere. A magasabb intenzitású edzések hosszabban és nagyobb mértékben növelik az alapanyagcserét, mint az alacsony vagy közepes intenzitású gyakorlatok.

Igyunk eleget!

A szervezet egészséges - így az anyagcsere normál - működéséhez, vízre van szükségünk. Már enyhe kiszáradás esetén is lelassulhat az anyagcsere, ezért nagyon fontos a  megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékpótlás.

Fogyasszunk-e energiaitalokat?

Az energiaitalok bizonyos összetevői (pl. koffein, taurin) valóban felpörgethetik az anyagcserét, ám fontos tudni, hogy hosszú távon alkalmazva magas vérnyomást, szorongást, depressziót és alvászavart okozhat, éppen ezért érdemes megfontolni az energiaitalok fogyasztását.  

Együnk többször, keveset!

A nagyobb lakomázások helyett, térjünk át a többször keveset étkezésre. Étkezzünk 3-4 óránként kevesebbet, ezzel fokozhatjuk az anyagcserét.

Forrás: 10 Ways to Boost Your Metabolism (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.