Növényi étrenddel is lehet tökéletes egy diéta?

Növényi étrenddel is lehet tökéletes egy diéta?

Növényi étrenddel is lehet tökéletes egy diéta?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.24.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Aki diétázni kezd, gyakran kapkodja a fejét a sok irányzat és elv között. Felmerülhet a kérdés, hogy ha a növényi étrendet választjuk, akkor is tudunk-e testsúlyt veszíteni, formálódni, fogyni. Zalai Noémi dietetikus, a növényi étrenddel kapcsolatban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

A növényi étrenddel kapcsolatosan számos tévhit kering, Noémi szerint itt az idő eloszlatni ezeket.

A vegán étrend fehérjehiányos?

Semmiképpen sem. Gazdag növényi fehérjeforráshoz juthatunk például a hüvelyes zöldségek, a gabonafélék, az olajos magok fogyasztásával. Használhatunk hús helyett borsófehérje granulátumot, szójatermékeket, illetve egyéb hüvelyesekből készült termékeket is.

Félnünk kell a szója fogyasztásától?

Nem, a szója mértékletesen fogyasztva egészséges és biztonságos. A szója egy, a hüvelyesek családjába tartozó növény. A teljes szójabab összetételét tekintve 18% olajat, 35% fehérjét, valamint 9% rostot és 30% szénhidrátot tartalmaz. Nem beszélve gazdag vitamintartalmáról: B1, B5, C, B6, B2, E-vitamint, folsavat, és B3-vitamin, ásványi anyagok közül pedig a magnézium, kálium, calcium, cink, vas, valamint foszfortartalma jelentős.

A legnépszerűbb szójából készült élelmiszer a tofu, amelyet a szójatejből állítanak elő, és natúr íze miatt nagyon jól használható bármilyen ételbe.  A szójatej a tej helyettesítésére alkalmazható, összetételét tekintve: 3,5% fehérjét, 2% zsírt, 2,9% szénhidrátot tartalmaz.

Vitaminhiányom lesz, ha a vegán diétát választom?

Amennyiben tudatosan állítjuk össze étrendünket, nem fogunk semmilyen tápanyaghiányban szenvedni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.05.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...
Pszichofiziológiai állapotfelmérés
Milyen panaszok esetén javallott a pszichofiziológiai állapotfelmérés? Hogyan működik? Miért fontos, hogy tisztában legyünk alkati tulajdonságainkkal? Kérdések és válaszok a Stressz-ellenállóképesség...
Góckutatás
Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása? Milyen tünetek esetén javasolt? Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Kérdések és válaszok a góckutatással kapcsolatban.