Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?

Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?

Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.01.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az elmúlt néhány évben a növényi étrendek iránti érdeklődés mind a lakosság, mind a tudományos közösség körében megnőtt. Egyre nagyobb népszerűségének oka többek között az is, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg az egészségre gyakorolt kedvező hatásairól beszámoló kutatási eredmények.

Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?

A pozitív egészségi hatás mellett az állat- és környezetvédelem, illetve a fenntarthatósági aspektusok is hozzátettek az elterjedéshez. A WHO 2021-ben kiadott állásfoglalása szerint javasolt a részben vagy teljesen növényi alapú étrendre való áttérés, hogy pozitív hatást érjünk el mind magunk, mind az állatok, mind a környezetünk egészsége érdekében.

Flexitáriánus étrendtől a vegán étrendig

A növényi étrendek igen széles skálán mozognak. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű alapanyagok/élelmiszerek adják, amelyek eltérő mértékben egészülnek ki állati eredetű termékekkel. A legmegengedőbb fajta az úgynevezett flexitáriánus vagy szemivegetáriánus forma, amely tartalmazza az összes, hagyományos, vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, de kevesebb húsfogyasztást enged. A legszigorúbb forma pedig a vegán étrend, melyben kizárólag növényi élelmiszerek fogyaszthatóak.

Mit mivel helyettesítsünk?

Egyáltalán szükséges-e helyettesíteni? Egyrészt nem, hiszen ha új étrendre térünk át, akkor érdemes a korábban megszokott ételeinket új összetevőkre, izgalmasabb ízekre cserélni, és nem mindenben a régit keresni. Ráadásul a hagyományos ételek növényi változata, például késztermékek esetében sokszor olyan plusz anyagokat tartalmaz, amire a szervezetünknek nem biztos, hogy szüksége van.

Másfelől viszont oda kell figyelnünk a helyettesítésre, hogy az étrend minden tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmazzon, és ezáltal ne alakuljon ki hiányállapot. Továbbá vannak olyan alapanyagok, amelyeknek hiánya az ételkészítés során kezdetben nehézséget okozhat. Íme egy összefoglaló táblázat a helyettesítendő alapanyagokról és megoldásaikról.

Helyettesítendő

Mit pótlunk?

Alternatíva (vegetáriánus, vegán étrendhez)

Hús/ hal

Íz, állag

tofu, tempeh (fermentált szója), szejtán (búzasikér alapú húspótló)

 

Beltartalom (fehérje, cink)

hüvelyesek, gabonafélék, gombák, diófélék,

 

Beltartalom (vas)

mák, szárazbab, szója, lencse, mandula, mogyoró, vassal dúsított élelmiszerek

 

Beltartalom (B12-vitamin)

sörélesztőpehely, spirulina (fontos a kiegészítés!), B12-vel dúsított élelmiszerek

Hal

Beltartalom (ómega-3)

lenmag, chia mag, diófélék és egyéb olajos magvak, repceolaj, lenmagolaj

 

Beltartalom (jód)

jódozott só, tengeri alga, nori lap, kombu, wakame

Tej/joghurt

Íz, állag

növényi italok (pl. mandula-, rizs-, zab-, borsóital, kókusztej), joghurt jellegű készítmények (pl. szójagurt)

 

Beltartalom (kalcium)

Dúsított növényi készítmények, kalciummal dúsított ásványvizek,

mák, szezámmag, mandula, chia mag, kelkáposzta, brokkoli, brazil dió, tofu, amaránt, szárított füge

Szendvicskrém (pl. sajtkrém)

Íz, állag

növényi szendvicskrémek, natúr és ízesített humusz vagy más hüvelyesből készített krémek, „magkrémek”

Túró

Íz, állag

“kölestúró”, tofu

 

Beltartalom (fehérje)

hüvelyesek, gabonák, diófélék

Vaj

Sütési/főzési alapanyag

kókuszzsír, sütésálló növényi olajok

 

Kenőzsiradék

dúsított növényi margarin, hidegen sajtolt növényi olajok, „magkrémek”

Tojás

Íz, állag

tofu, csicseriborsóliszt, vöröslencseliszt (ezekből például rántotta is készíthető),

 

Beltartalom (fehérje)

hüvelyesek, gabonák, diófélék

 

Sütési/főzési alapanyag

chia mag, lenmag, utifűmaghéj, növényi joghurt alternatívák, növényi főzőkrémek, banán, tofu, almaszósz, „magkrémek”, zabpehely

Sajt

Íz állag

növényi sajthelyettesítők, kesudió, sörélesztőpehely

Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2023.02.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?