Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?
Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?
Javasolt-e a növényi étrendre való áttérés?
A pozitív egészségi hatás mellett az állat- és környezetvédelem, illetve a fenntarthatósági aspektusok is hozzátettek az elterjedéshez. A WHO 2021-ben kiadott állásfoglalása szerint javasolt a részben vagy teljesen növényi alapú étrendre való áttérés, hogy pozitív hatást érjünk el mind magunk, mind az állatok, mind a környezetünk egészsége érdekében.
Flexitáriánus étrendtől a vegán étrendig
A növényi étrendek igen széles skálán mozognak. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű alapanyagok/élelmiszerek adják, amelyek eltérő mértékben egészülnek ki állati eredetű termékekkel. A legmegengedőbb fajta az úgynevezett flexitáriánus vagy szemivegetáriánus forma, amely tartalmazza az összes, hagyományos, vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, de kevesebb húsfogyasztást enged. A legszigorúbb forma pedig a vegán étrend, melyben kizárólag növényi élelmiszerek fogyaszthatóak.
Mit mivel helyettesítsünk?
Egyáltalán szükséges-e helyettesíteni? Egyrészt nem, hiszen ha új étrendre térünk át, akkor érdemes a korábban megszokott ételeinket új összetevőkre, izgalmasabb ízekre cserélni, és nem mindenben a régit keresni. Ráadásul a hagyományos ételek növényi változata, például késztermékek esetében sokszor olyan plusz anyagokat tartalmaz, amire a szervezetünknek nem biztos, hogy szüksége van.
Másfelől viszont oda kell figyelnünk a helyettesítésre, hogy az étrend minden tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmazzon, és ezáltal ne alakuljon ki hiányállapot. Továbbá vannak olyan alapanyagok, amelyeknek hiánya az ételkészítés során kezdetben nehézséget okozhat. Íme egy összefoglaló táblázat a helyettesítendő alapanyagokról és megoldásaikról.
Helyettesítendő |
Mit pótlunk? |
Alternatíva (vegetáriánus, vegán étrendhez) |
Hús/ hal |
Íz, állag |
tofu, tempeh (fermentált szója), szejtán (búzasikér alapú húspótló) |
|
Beltartalom (fehérje, cink) |
hüvelyesek, gabonafélék, gombák, diófélék, |
|
Beltartalom (vas) |
mák, szárazbab, szója, lencse, mandula, mogyoró, vassal dúsított élelmiszerek |
|
Beltartalom (B12-vitamin) |
sörélesztőpehely, spirulina (fontos a kiegészítés!), B12-vel dúsított élelmiszerek |
Hal |
Beltartalom (ómega-3) |
lenmag, chia mag, diófélék és egyéb olajos magvak, repceolaj, lenmagolaj |
|
Beltartalom (jód) |
jódozott só, tengeri alga, nori lap, kombu, wakame |
Tej/joghurt |
Íz, állag |
növényi italok (pl. mandula-, rizs-, zab-, borsóital, kókusztej), joghurt jellegű készítmények (pl. szójagurt) |
|
Beltartalom (kalcium) |
Dúsított növényi készítmények, kalciummal dúsított ásványvizek, mák, szezámmag, mandula, chia mag, kelkáposzta, brokkoli, brazil dió, tofu, amaránt, szárított füge |
Szendvicskrém (pl. sajtkrém) |
Íz, állag |
növényi szendvicskrémek, natúr és ízesített humusz vagy más hüvelyesből készített krémek, „magkrémek” |
Túró |
Íz, állag |
“kölestúró”, tofu |
|
Beltartalom (fehérje) |
hüvelyesek, gabonák, diófélék |
Vaj |
Sütési/főzési alapanyag |
kókuszzsír, sütésálló növényi olajok |
|
Kenőzsiradék |
dúsított növényi margarin, hidegen sajtolt növényi olajok, „magkrémek” |
Tojás |
Íz, állag |
tofu, csicseriborsóliszt, vöröslencseliszt (ezekből például rántotta is készíthető), |
|
|
hüvelyesek, gabonák, diófélék |
|
Sütési/főzési alapanyag |
chia mag, lenmag, utifűmaghéj, növényi joghurt alternatívák, növényi főzőkrémek, banán, tofu, almaszósz, „magkrémek”, zabpehely |
Sajt |
Íz állag |
növényi sajthelyettesítők, kesudió, sörélesztőpehely |