Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk?

Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk?

Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A zöldségek és a húsok fogyasztásának egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai. Egy biztos: mindkettő remek fehérjeforrás lehet, de vajon hogyan válasszunk? Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk inkább?

Honnan tudhatjuk, hogy számunkra melyik a megfelelő?

„Az állati eredetű fehérjék teljes értékűek, azaz megtalálható bennük mind a 20 aminosav, ami a fehérjeszintézishez szükséges, míg a növényi proteinek nem minden esetben tartalmazzák azokat, éppen ezért érdemes átgondolnunk a céljainkat, és ez alapján kialakítani az étrendet.” - mondta Garrett Swisher dietetikus.

Milyen fehérjét válasszunk, ha az izomépítés a célunk?

Kate Cohen, a Saint John's Ellison Clinic dietetikusa szerint a komplex, azaz az aminosavakban gazdag, állati eredetű fehérjék jobb emészthetősége miatt valószínűleg hatékonyabban fejlesztik az izomzatot, mint a növényi eredetű proteinek. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy az állati eredetű fehérjékben magasabb koncentrációban van jelen a leucin aminosav, ami elősegíti az izomnövekedést és az edzések utáni izomregenerációt; továbbá a növényi proteinekből jellemzően nem szívódik fel annyi, mint az állati fehérjékből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a növényi fehérje fogyasztása ne tenné lehetővé az izomnövekedést  – fejtette ki Cohen.

Milyen fehérjét fogyasszunk, ha fogyni szeretnénk?

Érdemes átgondolnunk a fehérjefogyasztási szokásainkat akkor is, ha elsősorban a sülycsökkentés a célunk. Egyes kutatások szerint a növényi fehérjeforrások túlzott bevitele miatt a vegetáriánusok nehezebben tudnak lefogyni, mint a vegyes táplálkozású emberek.  Ennek az a magyarázata, hogy több magasabb szénhidráttartalmú zöldséget kell fogyasztaniuk azért, hogy ugyanannyi fehérjét tudjanak bevinni a szervezetükbe.

„Sokan meglepődnek, hogy elkezdenek hízni, amikor vegetáriánus étrendre váltanak, de fontos tudni, hogy vannak azonban olyan növényi eredetű fehérjék, amelyek jobban támogatják a fogyást, mint az állati eredetűek” – magyarázta Cohen. Ha fogyni szeretnénk, akkor elsősorban az adagok méretére és a keményítőtartalmú, továbbá a magas kalóriatartalmú élelmiszerek (pl. bab, dió, magvak) fogyasztására kell figyelnünk. A hüvelyesek közül érdemes inkább a lencsét vagy a mungóbabot választani, mert nemcsak remek fehérjeforrás, hanem magas rosttartalommal is rendelkezik.

Írta: S.J újságíró, Forrás: Plant vs. Animal Protein: Which Is Better for Building Muscle, Weight Loss (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.