Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk?
Növényi vagy állati eredetű fehérjét fogyasszunk?
Honnan tudhatjuk, hogy számunkra melyik a megfelelő?
„Az állati eredetű fehérjék teljes értékűek, azaz megtalálható bennük mind a 20 aminosav, ami a fehérjeszintézishez szükséges, míg a növényi proteinek nem minden esetben tartalmazzák azokat, éppen ezért érdemes átgondolnunk a céljainkat, és ez alapján kialakítani az étrendet.” - mondta Garrett Swisher dietetikus.
Milyen fehérjét válasszunk, ha az izomépítés a célunk?
Kate Cohen, a Saint John's Ellison Clinic dietetikusa szerint a komplex, azaz az aminosavakban gazdag, állati eredetű fehérjék jobb emészthetősége miatt valószínűleg hatékonyabban fejlesztik az izomzatot, mint a növényi eredetű proteinek. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy az állati eredetű fehérjékben magasabb koncentrációban van jelen a leucin aminosav, ami elősegíti az izomnövekedést és az edzések utáni izomregenerációt; továbbá a növényi proteinekből jellemzően nem szívódik fel annyi, mint az állati fehérjékből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a növényi fehérje fogyasztása ne tenné lehetővé az izomnövekedést – fejtette ki Cohen.
Milyen fehérjét fogyasszunk, ha fogyni szeretnénk?
Érdemes átgondolnunk a fehérjefogyasztási szokásainkat akkor is, ha elsősorban a sülycsökkentés a célunk. Egyes kutatások szerint a növényi fehérjeforrások túlzott bevitele miatt a vegetáriánusok nehezebben tudnak lefogyni, mint a vegyes táplálkozású emberek. Ennek az a magyarázata, hogy több magasabb szénhidráttartalmú zöldséget kell fogyasztaniuk azért, hogy ugyanannyi fehérjét tudjanak bevinni a szervezetükbe.
„Sokan meglepődnek, hogy elkezdenek hízni, amikor vegetáriánus étrendre váltanak, de fontos tudni, hogy vannak azonban olyan növényi eredetű fehérjék, amelyek jobban támogatják a fogyást, mint az állati eredetűek” – magyarázta Cohen. Ha fogyni szeretnénk, akkor elsősorban az adagok méretére és a keményítőtartalmú, továbbá a magas kalóriatartalmú élelmiszerek (pl. bab, dió, magvak) fogyasztására kell figyelnünk. A hüvelyesek közül érdemes inkább a lencsét vagy a mungóbabot választani, mert nemcsak remek fehérjeforrás, hanem magas rosttartalommal is rendelkezik.
Írta: S.J újságíró, Forrás: Plant vs. Animal Protein: Which Is Better for Building Muscle, Weight Loss (Healthline)