Laborvizsgálatok értelmezése: Vérlemezkék

Laborvizsgálatok értelmezése: Vérlemezkék

Laborvizsgálatok értelmezése: Vérlemezkék

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.05.
Szerző: doktorGO
A vérlemezkék a véralvadásban szerepet játszó elemek. A vérlemezkék (trombocita) mennyiségét rutin vérvizsgálattal lehet ellenőrizni.

Átlagosan 150-400 G/l között beszélünk normál értékről, amely a vérlemezkék számát adja meg adott egységű vértérfogatban. Csontvelő betegség, lépmegnagyobbodás esetén a vérlemezkék száma csökkenhet, ami vérszegénységhez vezethet. A vérlemezkék számának növekedése esetén megnő a vérrög képződés esélye.

 

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal va ...
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.