Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hemoglobin a vér festékanyaga, feladata, hogy oxigént szállítson a tüdőből a szövetek felé. A hemoglobin mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.

A hemoglobin a vörösvértestek egyik "vastartalmú" alkotóeleme, amely a vérben keringő oxigén megkötéséért és annak szállításáért felel. A hemoglobinszintet számos tényező befolyásolhatja: az életkor, a nem, az időjárási viszonyok, életmód (pl. dohányzás, drasztikus diéta), egyéb alapbetegségek (pl. pajzsmirigybetegség), a különböző évszakok, de még a napszak is befolyásolhatják annak szintjét.

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Amennyiben a szervezetünkben csökken a hemoglobin értéke, vérszegénység, folsav, illetve B12-vitamin hiány húzódhat meg a háttérben.

Mi okozhat hemoglobin szint emelkedést?

Amennyiben a normál értéktől magasabb a vér hemoglobin szintje, előfordulhat szívbetegség vagy tüdőbetegség, illetve kevés folyadékbevitel esetén a kiszáradás is okozhatja a hemoglobin szintjének emelkedését.

Mennyi a hemoglobin normál értéke?

Átlagosan 120-140 gramm/liter között beszélünk normálértékről, nőknél előfordulhat, hogy a kicsit alacsonyabb érték (115 g/l) is még normálértéknek tekinthető.

Fontos tudni!

A hemoglobintszint tartós eltérése esetén, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezeléssel kapcsolatban.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.