Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hemoglobin a vér festékanyaga, feladata, hogy oxigént szállítson a tüdőből a szövetek felé. A hemoglobin mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.

A hemoglobin a vörösvértestek egyik "vastartalmú" alkotóeleme, amely a vérben keringő oxigén megkötéséért és annak szállításáért felel. A hemoglobinszintet számos tényező befolyásolhatja: az életkor, a nem, az időjárási viszonyok, életmód (pl. dohányzás, drasztikus diéta), egyéb alapbetegségek (pl. pajzsmirigybetegség), a különböző évszakok, de még a napszak is befolyásolhatják annak szintjét.

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Amennyiben a szervezetünkben csökken a hemoglobin értéke, vérszegénység, folsav, illetve B12-vitamin hiány húzódhat meg a háttérben.

Mi okozhat hemoglobin szint emelkedést?

Amennyiben a normál értéktől magasabb a vér hemoglobin szintje, előfordulhat szívbetegség vagy tüdőbetegség, illetve kevés folyadékbevitel esetén a kiszáradás is okozhatja a hemoglobin szintjének emelkedését.

Mennyi a hemoglobin normál értéke?

Átlagosan 120-140 gramm/liter között beszélünk normálértékről, nőknél előfordulhat, hogy a kicsit alacsonyabb érték (115 g/l) is még normálértéknek tekinthető.

Fontos tudni!

A hemoglobintszint tartós eltérése esetén, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezeléssel kapcsolatban.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.05.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...