Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hemoglobin a vér festékanyaga, feladata, hogy oxigént szállítson a tüdőből a szövetek felé. A hemoglobin mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.

A hemoglobin a vörösvértestek egyik "vastartalmú" alkotóeleme, amely a vérben keringő oxigén megkötéséért és annak szállításáért felel. A hemoglobinszintet számos tényező befolyásolhatja: az életkor, a nem, az időjárási viszonyok, életmód (pl. dohányzás, drasztikus diéta), egyéb alapbetegségek (pl. pajzsmirigybetegség), a különböző évszakok, de még a napszak is befolyásolhatják annak szintjét.

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Amennyiben a szervezetünkben csökken a hemoglobin értéke, vérszegénység, folsav, illetve B12-vitamin hiány húzódhat meg a háttérben.

Mi okozhat hemoglobin szint emelkedést?

Amennyiben a normál értéktől magasabb a vér hemoglobin szintje, előfordulhat szívbetegség vagy tüdőbetegség, illetve kevés folyadékbevitel esetén a kiszáradás is okozhatja a hemoglobin szintjének emelkedését.

Mennyi a hemoglobin normál értéke?

Átlagosan 120-140 gramm/liter között beszélünk normálértékről, nőknél előfordulhat, hogy a kicsit alacsonyabb érték (115 g/l) is még normálértéknek tekinthető.

Fontos tudni!

A hemoglobintszint tartós eltérése esetén, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezeléssel kapcsolatban.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.05.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Idegrendszeri tünetek
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...