Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hemoglobin a vér festékanyaga, feladata, hogy oxigént szállítson a tüdőből a szövetek felé. A hemoglobin mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.

A hemoglobin a vörösvértestek egyik "vastartalmú" alkotóeleme, amely a vérben keringő oxigén megkötéséért és annak szállításáért felel. A hemoglobinszintet számos tényező befolyásolhatja: az életkor, a nem, az időjárási viszonyok, életmód (pl. dohányzás, drasztikus diéta), egyéb alapbetegségek (pl. pajzsmirigybetegség), a különböző évszakok, de még a napszak is befolyásolhatják annak szintjét.

Mi okozhat hemoglobin szint csökkenést?

Amennyiben a szervezetünkben csökken a hemoglobin értéke, vérszegénység, folsav, illetve B12-vitamin hiány húzódhat meg a háttérben.

Mi okozhat hemoglobin szint emelkedést?

Amennyiben a normál értéktől magasabb a vér hemoglobin szintje, előfordulhat szívbetegség vagy tüdőbetegség, illetve kevés folyadékbevitel esetén a kiszáradás is okozhatja a hemoglobin szintjének emelkedését.

Mennyi a hemoglobin normál értéke?

Átlagosan 120-140 gramm/liter között beszélünk normálértékről, nőknél előfordulhat, hogy a kicsit alacsonyabb érték (115 g/l) is még normálértéknek tekinthető.

Fontos tudni!

A hemoglobintszint tartós eltérése esetén, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezeléssel kapcsolatban.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.