Laborvizsgálatok értelmezése: Hematokrit

Laborvizsgálatok értelmezése: Hematokrit

Laborvizsgálatok értelmezése: Hematokrit

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.11.
Szerző: doktorGO
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.

A hematokrit százalékban fejezi ki a vörösvértestek térfogatát a teljes vérmennyiségben, melynek értéke felvilágosítást ad a vér oxigénszállítási kapacitásáról. A teljes vérkép részeként értékelhető.

A normál érték 0,36-0,48 % között mozog. Ettől alacsonyabb hematokrit-szint (vashiányos) vérszegénységre, daganatos és krónikus betegségekre vagy jelentősebb vérveszteségre utalhat. Magasabb hematokrit-szintet okozhat a csontvelői betegség , továbbá a krónikus szív- és/vagy tüdőbetegség.

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal va ...
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.