Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vér C-peptid értékének ellenőrzése a különböző cukorbetegségek kimutatására lehetnek alkalmasak. Milyen esetekben javasolt az elvégzése, és hogyan mutatható ki a C-peptid érték?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

A vizsgálat a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulintermelő képességét ellenőrzi. Segítségével pontos értékeket kapunk a termelődött inzulin mennyiségéről, ami a cukorbetegség diagnosztizálásakor lehet segítségünkre.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat?

Az alábbi esetekben javasolt a C-peptid érték vizsgálata:

  • cukorbetegség gyanúja,
  • igazolt cukorbetegség (kontroll),
  • vércukorszint ingadozás következtében fellépő tünetek esetén (pl. izzadás, szabátalan szívverés, zavarodottság, elmosódott látás).

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A C-peptid értéket vénából vett vérmintából állapítják meg.

Hogyan értelmezzük az értékeket?

  • Magas C-peptid érték: A szervezet intenzív inzulintermelést produkál, ilyen lehet II-es típusú diabétesznél, inzulinrezisztencia, Cushing-szindróma vagy a hasnyálmirigy daganatos elváltozása esetén.
  • Alacsony C-peptid érték: A szervezet nem termel elég inzulint, ezt indokolhatja az Addison-kór, I-es típusú diabétesz fennállása, de akár egy rosszul beállított terápia is.

Fontos!

A vizsgálat önmagában nem minősül diagnózisnak, ezért minden esetben keressük fel szakorvosunkat a diagnózis és a megfelelő terápia megállapításához.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.