Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vér C-peptid értékének ellenőrzése a különböző cukorbetegségek kimutatására lehetnek alkalmasak. Milyen esetekben javasolt az elvégzése, és hogyan mutatható ki a C-peptid érték?

Mire alkalmas a C-peptid érték vizsgálata?

A vizsgálat a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulintermelő képességét ellenőrzi. Segítségével pontos értékeket kapunk a termelődött inzulin mennyiségéről, ami a cukorbetegség diagnosztizálásakor lehet segítségünkre.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat?

Az alábbi esetekben javasolt a C-peptid érték vizsgálata:

  • cukorbetegség gyanúja,
  • igazolt cukorbetegség (kontroll),
  • vércukorszint ingadozás következtében fellépő tünetek esetén (pl. izzadás, szabátalan szívverés, zavarodottság, elmosódott látás).

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A C-peptid értéket vénából vett vérmintából állapítják meg.

Hogyan értelmezzük az értékeket?

  • Magas C-peptid érték: A szervezet intenzív inzulintermelést produkál, ilyen lehet II-es típusú diabétesznél, inzulinrezisztencia, Cushing-szindróma vagy a hasnyálmirigy daganatos elváltozása esetén.
  • Alacsony C-peptid érték: A szervezet nem termel elég inzulint, ezt indokolhatja az Addison-kór, I-es típusú diabétesz fennállása, de akár egy rosszul beállított terápia is.

Fontos!

A vizsgálat önmagában nem minősül diagnózisnak, ezért minden esetben keressük fel szakorvosunkat a diagnózis és a megfelelő terápia megállapításához.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Hőemelkedés
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik...