Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból, éppen ezért ilyenkor hajlamosak lehetünk a mértéktelenségre. Mire figyeljünk, hogy megelőzzük a szívbetegségek kialakulását?

Az ünnepi időszakban, egyharmadával növekszik a szívproblémás betegek száma. A betegségre hajlamosító tényező:

  • a dohányzás,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • a már meglévő cukorbetegség,
  • kezeletlen magas vérnyomás,
  • vagy a magas koleszterinszint.

Ezek kialakulásának megelőzésért érdemes az alábbiak szerint eljárnia az ünnepek alatt is:

Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű ételt!

Akármilyen csábító az ünnepi fogás, ismerjük fel, mikor érkezik el a „már csak a szem kívánja” pillanat az étkezések során. Amennyire lehetőségünk van rá, egyszerre egy teljes étkezésnek megfelelő adagot fogyasszunk el, mely során próbáljunk sovány húsokból választani, körettel, hogy ne jelentkezzen gyakori éhségérzet. Kerüljük a zsírban és szénhidrátban gazdag táplálkozást, mert ezek növelik az erek elzáródásának esélyét. Nassoláskor válasszunk cukros sütemények helyett, kalóriacsökkentett édességeket vagy gyümölcsöt!

Ne fogyasszunk túl sok alkoholt!

Ilyenkor természetesen nem jelent gondot elkortyolni egy-két deciliter vörösbort, amennyiben mértékkel tesszük. Azonban a hosszan fennálló, túlzott alkoholizálás is rizikófaktor, mely növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Tegyünk hangsúlyt inkább a kellő mennyiségű ásványvíz fogyasztására, vagy esténként inkább egy bögre forró teát kortyoljunk el.

 Tervezzünk be rendszeres mozgást napirendünkbe az ünnepek alatt is

Közismert tény, hogy a mozgás nagyban hozzájárul az elhízás megelőzéséhez, mellyel olyan betegségek kialakulását is elkerülhetjük, mint például a cukorbetegség. Az ünnepi vacsora után jól fog esni és emésztésünket is segíti egy rövid séta a környező utcákban. Mozgás során a legfontosabb a rendszeresség, a legjobb, ha mindennapjaink részévé válik a testmozgás, már a legkisebb is számít: amikor tehetjük, inkább lépcsőzzünk liftezés helyett és ha időnk engedi, sétáljunk az autóval való utazás helyett.

Szánjunk időt a valódi kikapcsolódásra

Ebben az időszakban, az ünnepi menüsor hibátlan elkészítése, az ajándékok beszerzése vagy a rokonlátogatások miatt gyakori jelenség a stressz hirtelen megnövekedése. Akinek a szíve érzékenyebb vagy már beteg, annak ez különösen megterhelő lehet, ezért igyekezzünk kerülni a stresszt, csökkentsük teendőink listáját és pihenjünk egyet az aggodalom helyett.

Próbáljunk ki kalóriacsökkentett recepteket

Ez akár hagyományos ételek elkészítése során is működhet, a zsíros, szénhidráttal vagy cukrokkal teli ételek helyett, készítsünk el egy egészségesebb verziót, mely során az íz nem változik, azonban kevésbé terheli meg a gyomrot és a szívet is. Az interneten számtalan olyan recept található, melyekben egészséges alternatívákat használnak töltött káposzta, rántott hal vagy akár zserbó készítése során.

Időről időre mérjük meg vérnyomásunkat

Nem árt, ha időnként megmérjük vérnyomásunkat, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha azonban gyengeséget érzünk, fejfájást és tarkótájéki nyomást tapasztalunk, a koncentráció nehézséget jelent, érdemes magasvérnyomásra gyanakodni és minél hamarabb utánajárni!

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.