Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.23.
Szerző: doktorGO
Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból, éppen ezért ilyenkor hajlamosak lehetünk a mértéktelenségre. Mire figyeljünk, hogy megelőzzük a szívbetegségek kialakulását?

Az ünnepi időszakban, egyharmadával növekszik a szívproblémás betegek száma. A betegségre hajlamosító tényező:

  • a dohányzás,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • a már meglévő cukorbetegség,
  • kezeletlen magas vérnyomás,
  • vagy a magas koleszterinszint.

Ezek kialakulásának megelőzésért érdemes az alábbiak szerint eljárnia az ünnepek alatt is:

Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű ételt!

Akármilyen csábító az ünnepi fogás, ismerjük fel, mikor érkezik el a „már csak a szem kívánja” pillanat az étkezések során. Amennyire lehetőségünk van rá, egyszerre egy teljes étkezésnek megfelelő adagot fogyasszunk el, mely során próbáljunk sovány húsokból választani, körettel, hogy ne jelentkezzen gyakori éhségérzet. Kerüljük a zsírban és szénhidrátban gazdag táplálkozást, mert ezek növelik az erek elzáródásának esélyét. Nassoláskor válasszunk cukros sütemények helyett, kalóriacsökkentett édességeket vagy gyümölcsöt!

Ne fogyasszunk túl sok alkoholt!

Ilyenkor természetesen nem jelent gondot elkortyolni egy-két deciliter vörösbort, amennyiben mértékkel tesszük. Azonban a hosszan fennálló, túlzott alkoholizálás is rizikófaktor, mely növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Tegyünk hangsúlyt inkább a kellő mennyiségű ásványvíz fogyasztására, vagy esténként inkább egy bögre forró teát kortyoljunk el.

 Tervezzünk be rendszeres mozgást napirendünkbe az ünnepek alatt is

Közismert tény, hogy a mozgás nagyban hozzájárul az elhízás megelőzéséhez, mellyel olyan betegségek kialakulását is elkerülhetjük, mint például a cukorbetegség. Az ünnepi vacsora után jól fog esni és emésztésünket is segíti egy rövid séta a környező utcákban. Mozgás során a legfontosabb a rendszeresség, a legjobb, ha mindennapjaink részévé válik a testmozgás, már a legkisebb is számít: amikor tehetjük, inkább lépcsőzzünk liftezés helyett és ha időnk engedi, sétáljunk az autóval való utazás helyett.

Szánjunk időt a valódi kikapcsolódásra

Ebben az időszakban, az ünnepi menüsor hibátlan elkészítése, az ajándékok beszerzése vagy a rokonlátogatások miatt gyakori jelenség a stressz hirtelen megnövekedése. Akinek a szíve érzékenyebb vagy már beteg, annak ez különösen megterhelő lehet, ezért igyekezzünk kerülni a stresszt, csökkentsük teendőink listáját és pihenjünk egyet az aggodalom helyett.

Próbáljunk ki kalóriacsökkentett recepteket

Ez akár hagyományos ételek elkészítése során is működhet, a zsíros, szénhidráttal vagy cukrokkal teli ételek helyett, készítsünk el egy egészségesebb verziót, mely során az íz nem változik, azonban kevésbé terheli meg a gyomrot és a szívet is. Az interneten számtalan olyan recept található, melyekben egészséges alternatívákat használnak töltött káposzta, rántott hal vagy akár zserbó készítése során.

Időről időre mérjük meg vérnyomásunkat

Nem árt, ha időnként megmérjük vérnyomásunkat, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha azonban gyengeséget érzünk, fejfájást és tarkótájéki nyomást tapasztalunk, a koncentráció nehézséget jelent, érdemes magasvérnyomásra gyanakodni és minél hamarabb utánajárni!

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a szívelégtelenség témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...