Milyen tünetek jelentkezhetnek paraneopláziaként?

Milyen tünetek jelentkezhetnek paraneopláziaként?

Milyen tünetek jelentkezhetnek paraneopláziaként?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.09.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A rosszindulatú daganatok szervspecifikus tünetei változatosak lehetnek annak függvényében, hogy melyik szervet érintik. Fontos azonban tudni, hogy a daganatoknak lehetnek „távoli” hatásai is, ezt nevezzük paraneopláziáknak. Mit tudhatunk ezekről a tünetekről?

Mit nevezünk paraneopláziának?

A különböző szervek rosszindulatú daganatai rendkívül gyakoriak, világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. Szervspecifikus tünetei változatosak lehetnek annak függvényében, hogy melyik szervet érintik. Fontos azonban tudni, hogy a daganatoknak lehetnek „távoli” hatásai is, melyek közvetlenül nincsenek összefüggésben az adott szerv megbetegedésével, hanem a rosszindulatú folyamat általános következményei. Ezeket a távoli hatásokat nevezzük paraneopláziáknak.

Mi váltja ki a tüneteket?

A tüneteket a tumor által termelt anyagok (pl. hormonok, fehérjék) váltják ki, melyek bekerülnek a vérkeringésbe, így az egész szervezetre hatással lehetnek. Paraneopláziás tünetek a rosszindulatú daganatok kb. 20%-ában fordulnak elő. Bármelyik szerv daganatánál jelentkezhetnek, leggyakoribb a tüdő-, petefészek-, vese-, gyomorrák, valamint a vérképzőrendszer daganatai esetén.  

Milyen tünetek jelentkezhetnek paraneopláziaként?

A paraneopláziás tünetek rendkívül sokfélék lehetnek a daganat elhelyezkedésétől, szövettani típusától és a beteg általános állapotától, társbetegségeitől függően. A tünetek persze sok esetben nem paraneopláziák, hanem egyéb szervi betegségek tünetei, de a kivizsgálás során fontos szem előtt tartani, hogy rosszindulatú daganatos folyamat is állhat a háttérben.

Paraneoplázia lehet:

  • Általános tünetek -pl.:  gyengeség, hőemelkedés/láz, csökkent étvágy, fogyás, éjszakai izzadás.
  • Idegrendszeri tünetek – pl.: környéki idegek működészavarához (’polineuropátia’) társuló zsibbadás, érzészavar; kettős látás; szédülés, egyensúlyzavar; izomgyengeség.
  • Mozgásszervi panaszok – pl.: izom-és ízületi fájdalom, izomgyengeség.
  • Bőrtünetek – pl.: sötét elszíneződések a bőrön; csoportosuló szürkés-barnás, vastag, érdes felszínű foltok (’szeborreás keratózis’); rendellenes szőrnövekedés; bőr kipirulása; bőrviszketés; dobverőujj.
  • Gyomor-bélrendszeri tünetek – pl.: rendszeres hasmenés, émelygés/hányinger, étvágytalanság.
  • Endokrinológiai tünetek – pl.: ionzavarok (pl. magas kalcium-, alacsony nátriumszint), magasvérnyomás, felboruló szénhidrátanyagcsere.
  • Fokozott vérrögképződési hajlam – pl.: mélyvénás trombózis, tüdőembólia, felületes vénák gyulladása és rögösödése (mely gyakran vándorolva jelentkezik).
  • Vérképzőrendszeri tünetek – pl.: vérszegénység vagy ellenkezője, fokozott vörösvértestszám.

Miért fontos a paraneopláziák ismerete?

Vannak esetek, amikor a paraneopláziás tünetek hamarabb jelentkeznek, mint a daganat szervspecifikus tünetei, így megjelenésükkor mindig gondolni kell rosszindulatú betegség lehetőségére is.

Forrás: Paraneoplastic Syndromes, Paraneoplastic Syndromes

Bővebben
Kapcsolódó témák
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.04.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...