Pánikzavar vagy pánikroham?

Pánikzavar vagy pánikroham?

Pánikzavar vagy pánikroham?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.21.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Mi okozza a pánikrohamot? Mikor beszélünk pánikzavarról? Az alábbiakban Kulig Barbara pszichológus elárulja, mit kell tudni a pánikrohamról, és miben más a pánikzavar.

Néztél már ki egy magas épület tetejéről vagy egy kilátóról a mélybe? Hogyan érezted magad? Az életveszélyesnek észlelt magasság miatt természetes, hogy szívünk hevesebben ver, kapkodjuk a levegőt, esetleg remegünk, izzadunk, szédülünk, zsibbadunk, talán még halálfélelemet is érzünk. Aki élt már át pánikrohamot, az tudja, hogy az az imént felsorolt érzésegyüttesnek a sokszorosával jár együtt. Váratlanul tör ránk, a kontrollálhatatlanság érzése követi, nem tudni mikor cseng le, ezért megszüntetésében is sokszor eszköztelenek a szakemberek.

Zavar vagy roham?

Napjainkban igen gyakori jelenség a pánikroham, ami nem egyenlő a pánikzavarral. Diagnosztizálható zavarrá akkor alakul, ha a váratlan pánikrohamok sűrűsödnek, hatásukra életterünk egyre inkább beszűkül, kerülni kezdjük azokat a helyzeteket, ahol már átéltük a szorongásos állapotot és egyre jobban eluralkodik rajtunk a rohamoktól való félelem. Számokban kifejezve: négy héten belül négy pánikroham és négy szorongásos tünet jelentkezik – ilyen például a szédülés, a halálfélelem, a heves szívdobogás, a „torokgombócérzés” vagy az izomfeszülés.

Halálos félelem

A pánikrohamokat előidéző úgynevezett önrontó kör során egy, már meglévő intenzívebb testi érzetet nagyítunk fel és ítélünk végzetesnek. Katasztrófának éljük meg, hogy gyorsabban ver a szívünk, remegünk, úgy érezzük ez akár halálhoz is vezethet. Ezt a gondolkodási hibát – kognitív torzítást – nevezzük katasztrofizációnak, amikor egy meglévő eseményből a lehető legrosszabb következményt jósoljuk meg. Ilyenkor gyakran elkezdünk túlozni: „Zsibbad mindkét karom, mindjárt szívrohamom lesz.”

Hogyan kezelhető?

A WHO ajánlása szerint a pánikzavar tüneteit jelenleg gyógyszeres és pszichoterápiás kezelési módszerekkel enyhítik, azonban érdemes tudni, hogy a pszichológus munkáját a manuálterápia is jelentősen megkönnyítheti – hívta fel a figyelmet Kulig Barbara.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.10.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.