Milia

Milia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A milia főként a szem környékén jelentkező kemény gríz szerű elváltozás, amely faggyút tartalmaz. Ártalmatlan jelenségről van szó, azonban helytelen kezelése károsíthatja a bőrünket.

Mit nevezünk miliának?

Egészen apró, 1-3 mm nagyságú apró fehér vagy sárgás pöttyök az arcon (tejfoltnak is nevezik), főként az orr két oldalán, de a szemek körül is megjelennek, faggyút tartalmaznak. A szájban is kialakulhat, ilyenkor Epstein gyöngy az orvosi neve. A milia a csecsemők 40-50 százalékánál előfordul, tüneteit az elzáródott pórusok okozzák. Abban az esetben, ha a bőr nem engedi ürülni a faggyút, az bekeményedik, majd kidudorodik.

„A szülőket gyakran megijeszti, különösen, ha nagy kiterjedésben, egyszerre sok pötty borítja a baba arcát. Valójában ártalmatlan jelenségről van szó, mely néhány hét alatt magától elmúlik. A későbbiekben csak arra kell figyelni, hogy a kiújulást megelőzendő, az arcbőrön kerüljük a pórusokat elzáró zsíros krémek, olajok használatát." - tanácsolja dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász.

A csecsemőkoron túl bármilyen életkorban megjelenhet, de inkább a nőkre jellemző a milia kialakulása (akár arckrém miatti irritáció is lehet).

Veszélyes-e a milia?

Ártalmatlan elváltozás, viszketésen kívül nem okoz egyéb panaszt. Legtöbb esetben spontán elmúlik, de eltávolítása történhet otthoni körülmények között vagy különböző kezelésekkel egyaránt (pl. krioterápia, lézeres kezelés stb.).

Ne próbáljuk kinyomni, a vakargatása is tilos, hiszen a folyamtos piszkálás miatt sebessé válhat a bőr. Néhány környezeti tényező is befolyásolhatja a kialakulását, ilyen például az UV-sugárzás, dohányzás, alkoholfogyasztás, nem megfelelő kozmetikai termékek, dörzsölő mozdulatok az arcon (pl. tisztálkodás közben), seb, égési sérülés, esztétikai beavatkozás, bőrbetegségek, de családi előfordulás is állhat a háttérben.

Hogyan diagnosztizálják a miliát?

A miliákat általában tipikus megjelenésük alapján diagnosztizálják, és nincs szükség további vizsgálatokra. Néhány esetben azonban, ha a diagnózis bizonytalan, kezelőorvosunk bőrbiopszia elvégzését javasolhatja.

Forrás: Dermatica, Milia

Útmutató

  • A milia egy ártalmatlan, kemény gríz szerű elváltozás, azonban helytelen kezelése károsíthatja a bőrünket.
  • Legtöbb esetben spontán elmúlik, de eltávolítása történhet otthoni körülmények között vagy különböző kezelésekkel egyaránt.
Hasznos lehet
Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.
Epehólyagpolip – Milyen diéta javasolt?
Jelenleg az epehólyagpolipok egyetlen kezelési lehetősége az epehólyag műtéti eltávolítása. Mivel azonban a magas koleszterinszintű embereknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a polipok, a vér...
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés romlott vagy mérgező élelmiszerek elfogyasztása után következik be. Bár elég kellemetlen, az ételmérgezés nem szokatlan. Hogyan kezelhető és előzhető meg?
Koffein: Hogyan befolyásolja a vérnyomást?
A kávé élénkítő hatása évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvend, azonban a benne található koffeinről számos mítosz is kering a köztudatban. Jó vagy nem? Milyen hatással van a vérnyomásra?...