Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?

Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?

Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük ezeket a megpróbáltatásokat?

A tehetetlenség érzés, a testi-lelki sérülés (fájdalom illetve a pszichés megrázkódtatás) sokáig jelen maradhat életünkben, ha nem teszünk ellene. Melyek azok a dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni krízishelyzetben?

Ne zárkózz be

A gyógyulás fontos része lehet a kommunikáció, ezért lényeges, hogy ebben az időszakban ne szigetelődj el a barátaidtól, családodtól. Ha nincs rá lehetőséged, vagy valamiért úgy érzed, nem tudnak segítséget nyújtani Neked, keress olyan embereket, akiknek hasonló tapasztalatai vannak, ők biztosan megértik a benned zajló érzéseket és talán tanácsot is tudnak adni.

Kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy a traumát követő hónapokban a szokottnál gyakrabban fog el a szomorúság vagy a félelem, esetleg már a depresszió tüneteit is tapasztalod magadon, érdemes mielőbb felkeresned egy mentálhigiéniás szakértőt vagy egy pszichológust, aki megfelelő szakértelemmel segíti majd a gyógyulásod.

Nézz szembe vele

Bármilyen csábító is lenne figyelmen kívül hagyni vagy elfelejteni egy traumatikus élményt, a gyógyulás elengedhetetlen része az, hogy megtanulunk szembenézni vele, csak így fogsz tudni továbblépni.

Hallgass a tested jelzéseire

Figyelj a tested jelzéseire, ez ugyanis segítséget nyújthat abban, hogy rájöjj, mit kell tegyél a gyógyulás érdekében. Csinálj olyan dolgokat, amihez kedved van, egyél egészséges ételeket és pihenj, ha van rá lehetőséged.

Mozogj rendszeresen

Kutatások szerint a rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb módja a traumák feldolgozásának. Vegyél egy mély levegőt, és indulj el!

Tartózkodj az alkoholfogyasztástól

Bár valóban jó ötletnek tűnhet egy pohár vörösbor elfogyasztása elalvás előtt, mégsem ez a megoldás kulcsa a jobb alvás érdekében. Lehet, hogy rövid távon működik, azonban hosszú távon az érzelmek elfolytása miatt, fizikai és mentális problémákhoz, illetve függőség kialakulásához vezethet a rendszeres alkoholfogyasztás.

Fontos a napi rutin

Egy-egy stresszes élethelyzet, baleset vagy trauma kizökkenthet a megszokott életedből, de ilyenkor a legjobb, ha megpróbálsz minél hamarabb visszatérni a napi rutinodhoz.

Rendszerezz

Szánj időt arra, hogy átgondold a napi, heti, hosszú távú dolgaidat, céljaidat. Ha nagyobb feladataid vannak, érdemes kisebb részekre bontani, így könnyebb lesz belevágni és hamarabb érheted el céljaidat. Amennyiben problémába ütközöl, próbáld megoldani még akkor is, ha az apróság, ezzel elkerülheted azt, hogy később nagyobb „konfliktus” váljon belőle.

Koncentrálj arra, amid van

Koncentrálj azokra a pozitív dolgokra, amelyek erőt adhatnak a folytatáshoz. Ez lehet a család, a barátok vagy egy közösség, de kigondolhatsz egy olyan célt is, amelynek elérése értelmet adhat a mindennapjaidnak.

Meditálj

A légzésre való összpontosítás ellazíthat és megtisztíthatja az elmédet, így a meditáció a  stresszlevezetés egyik tökéletes módja lehet. Ha szeretnél valamit mozogni is közben, érdemes kipróbálnod a jógát, a tai chit vagy a csikungot.

Zene, zene, zene

A zene tökéletes módja lehet nemcsak a kikapcsolódásnak, hanem a traumák feldolgozásának is. Ha játszol valamilyen hangszeren, érdemes (újra) elővenned, de ellátogathatsz egy zeneterápiára vagy csak egyszerűen betehetsz valami nyugtató, meditatív dalamú zenét, ami segíti a testi és lelki feltöltődésedet.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Self-Care and Recovery After Trauma (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.