Mi okozhat étkezési zavart?

Mi okozhat étkezési zavart?

Mi okozhat étkezési zavart?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az evészavar minden típusának megvannak a maga tünetei és diagnózisának kritériumai. Előfordulhat, hogy egyidőben több étkezési zavar tüneteit vagy sok különböző tünet kombinációját tapasztaljuk, de az is lehetséges, hogy idővel egyik étkezési zavarról a másikra vált az érintett. Mi okozhatja?

Mit nevezünk étkezési zavarnak?

Az étkezési zavarok olyan mentális egészségügyi állapotok, amelyeket az étkezési magatartás tartós zavara jellemez, ami nyomasztó érzelmekhez vagy gondolatokhoz kapcsolódik. Az étkezési zavarok által okozott hatások a következők lehetnek:

  • fizikai,
  • pszichológiai,
  • vagy társadalmi.

Miért fontos az étkezési zavarok kezelése?

Az evészavarban szenvedők tipikus étkezési szokásai jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak, és akár az életünket is veszélyeztethetik, ha nem kezelik őket megfelelően és időben. Elterjedt tévhit, hogy a rendezetlen étkezés mindig a saját testünkről alkotott “testkép” köré épül. Míg a testdiszmorfia és a rossz testkép valóban hozzájárulhat az étkezési zavarokhoz, az azonban nem mindig okoz evészavart illetve egészségügyi problémát.

Mi okozhat étkezési zavart?

Az étkezési zavarokat ugyanis számtalan tényező okozhatja, mint például:

  • genetikai hajlam
  • kulturális nyomások
  • az étellel kapcsolatos előítéletek
  • nehézségek a stressz kezelésében
  • mögöttes mentális egészségügyi állapotok stb.

Forrás: The 8 Types of Eating Disorders, Fordította: Szegő Miklós, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?