Mi okozhat étkezési zavart?

Mi okozhat étkezési zavart?

Mi okozhat étkezési zavart?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az evészavar minden típusának megvannak a maga tünetei és diagnózisának kritériumai. Előfordulhat, hogy egyidőben több étkezési zavar tüneteit vagy sok különböző tünet kombinációját tapasztaljuk, de az is lehetséges, hogy idővel egyik étkezési zavarról a másikra vált az érintett. Mi okozhatja?

Mit nevezünk étkezési zavarnak?

Az étkezési zavarok olyan mentális egészségügyi állapotok, amelyeket az étkezési magatartás tartós zavara jellemez, ami nyomasztó érzelmekhez vagy gondolatokhoz kapcsolódik. Az étkezési zavarok által okozott hatások a következők lehetnek:

  • fizikai,
  • pszichológiai,
  • vagy társadalmi.

Miért fontos az étkezési zavarok kezelése?

Az evészavarban szenvedők tipikus étkezési szokásai jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak, és akár az életünket is veszélyeztethetik, ha nem kezelik őket megfelelően és időben. Elterjedt tévhit, hogy a rendezetlen étkezés mindig a saját testünkről alkotott “testkép” köré épül. Míg a testdiszmorfia és a rossz testkép valóban hozzájárulhat az étkezési zavarokhoz, az azonban nem mindig okoz evészavart illetve egészségügyi problémát.

Mi okozhat étkezési zavart?

Az étkezési zavarokat ugyanis számtalan tényező okozhatja, mint például:

  • genetikai hajlam
  • kulturális nyomások
  • az étellel kapcsolatos előítéletek
  • nehézségek a stressz kezelésében
  • mögöttes mentális egészségügyi állapotok stb.

Forrás: The 8 Types of Eating Disorders, Fordította: Szegő Miklós, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.