Hogyan kezdjünk edzeni a Covid-19 fertőzés után?

Hogyan kezdjünk edzeni a Covid-19 fertőzés után?

Hogyan kezdjünk edzeni a Covid-19 fertőzés után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.11.
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Sportegészségügyi szakértők fogalmazzák meg a testmozgásra vonatkozó javaslataikat a koronavírussal való megfertőződés után, a betegséget éppen csak maguk mögött hagyók, illetve a felépülési folyamatban hosszan tartó tünetekkel küzdők számára. Mire figyeljünk a Covid-19 betegség után?

Hogyan fogjunk hozzá a sportoláshoz?

 • Az a lehető legoptimálisabb döntés, ha alacsony intenzitású edzést folytatunk. A mozgás tehát legyen séta, jóga, könnyű kerékpározás, úszás.
 • Aki az intenzívebb, izzasztó edzésre vágyik, a súlyemelésnél eleinte saját testsúlyára építsen, próbálja ki, hogyan bírja a függeszkedést.
 • Ha emelni kezd, a legkisebb súlyt vegye elsőre kézbe, majd fokozatosan növelje a kilószámot.
 • Senki ne próbálja ott folytatni, ahol a betegség előtt abba kellett hagynia. Eleinte legyen a lehető legkisebb a megerőltetés.

Négy hétig tartsa be az 50/30/20/10-es alapszabályt

Ez azt jelenti, hogy az edzés keménységéből – a korábban megszokott erőnléthez képest –, vegyünk vissza:

 • az első héten legalább 50%-ot,
 • a második héten 30%-ot,
 • majd a következő 2 hétben 20%-ot,
 • végül 10%-ot.

Fontos lassan, megfontoltan haladni, mindent a betegség súlyosságához mérve. „A fokozatos visszatérés inkább hosszú hónapokban, semmint hetekben mérhető, még akkor is, ha a kezdésre 10-14 nap kihagyást jelölünk is meg” – javasolja dr. Keri Denay, egy orvosi sportközpont orvos-igazgatója (Ann Arbor, Michigan).

Panasz esetén forduljunk orvoshoz!

Azonnal abba kell hagyni a testedzést, és orvossal konzultálni, amint az alábbi tünetek közül bármelyik is jelentkezik:

 • mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás
 • magas szívritmus, olyan, ami nincs arányban a végzett gyakorlattal, illetve ha a szívverés szaporasága, a pulzusszám csak lassan tér vissza az alaphelyzetbe
 • légszomj, nehezített légzés, vagy szokatlan, abnormálisan gyors légvétel
 • túlzott mértékű fáradtság
 • extrém mértékű izzadás vagy izomfájdalom
 • ájulás
 • látászavar (csőlátás), látásvesztés,
 • láz.

Aki a fenti tüneteket figyelmen kívül hagyja és magas intenzitású edzést folytat, azt a kockázatot vállalja, hogy szívritmuszavar léphet fel nála. Egyeseknél miokarditisz alakul ki a koronavírus fertőzés hatására, amit olykor nem diagnosztizálnak, előfordul, hogy ez a panasz teljesen felderítetlen marad.

Fokozatosság és türelem a visszatérés kulcsa

„Hallgassunk testünkre és tartsuk észben, hogy az az 1-2 hét várakozás, amíg újra belevágunk, vagy a hetek, amíg visszatér a fittség, nem nagy ár. Lassan növeljük a fizikai aktivitást, míg biztonságos fokozatossággal rátalálunk a korábbi, normál rutinra.” – foglalják össze a lényeget a sportorvoslással foglalkozó kutatók.

Ezt a visszafogottabb időszakot használjuk arra, hogy azokra a dolgokra fókuszálunk, amelyek növelhetik, javíthatják a teljesítményt, az állóképességet, de nem váltanak ki fokozott izzadást.

Mire figyeljünk még?

Gondoskodni kell a megfelelő hidratációról. Általában véve célszerű csökkenteni az élet minden területén jelentkező feszültséget, tervezzük meg a helyes táplálkozást. Sőt, azt is érdemes észben tartani, hogy a pihenés maga is nagyon hasznos segítség, hosszú távon.

(Forrás: https://www.huffpost.com/entry/workouts-recovering-covid-19-exercise_l_60784334e4b089e3a2c80c2c)

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró Megjelenés dátuma: 2021.06.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen? témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.