Mikor várható a Covid-19-hez köthető övsömör kialakulása?

Mikor várható a Covid-19-hez köthető övsömör kialakulása?

Mikor várható a Covid-19-hez köthető övsömör kialakulása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.04.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Az övsömör kialakulásáért a bárányhimlőt is okozó (varicella zoster) vírus a felelős. A bárányhimlő gyógyulása után a kórokozó inaktív állapotban benne marad a szervezet idegdúcaiban és az immunrendszer gyengülésének hatására aktiválódhat. Mivel a Covid-19 jelentős megterhelést jelent a szervezet számára, a nyugvó állapotban lévő varicella vírus aktiválódhat, ami övsömör kialakulását eredményezheti.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

 • Általában az övsömör gyakrabban fordul elő az idősebb populációban (60 év felett). Egy friss kutatás eredményei szerint a Covid-19-hez kötődő övsömör kialakulásának esélye lényegesen nagyobb az 50 év felettiek körében.   
 • Övsömör gyakrabban alakul ki azoknál, akik kórházi kezelésre szorultak, súlyosabb koronavírusfertőzés miatt.
 • Legyengült immunrendszerű („immunszupprimált”) betegeknél nagyobb a rizikója a varicella vírus reaktiválódásának.

Mikor várható a Covid-19-hez köthető övsömör kialakulása?

 • A legtöbb esetben a koronavírussal való fertőződést követő 1-2 hétben jelentkeznek az övsömör tünetei.
 • Előfordulhat az övsömör késői fellángolása is, megfigyeltek herpes zostert 8-10 héttel a lezajlott fertőzés után is.
 • Az övsömör kialakulásának rizikója emelkedett a koronavírusfertőzés utáni 6 hónapban.

Milyen tünetei lehetnek a Covid-19-hez köthető övsömörnek?

Alapvetően a Covid-19 által triggerelt övsömör tünetei nem különböznek bármilyen más esetben kialakult övsömör tüneteitől:

 • Kezdeti szakasz: erős, égő fájdalom jelentkezik, általában „övszerűen” a törzs egy meghatározott részén.
 • Jellegzetes bőrtünetek, hólyagok kialakulása: 1-3 nappal a fájdalom kezdete után vörössé, duzzadttá válik a bőr és apró hólyagok jelennek meg rajta – leggyakrabban a törzsön, „övszerűen”. A bőrtünetek általában féloldalasak, középen éles határral végződnek; fájdalmasak, viszketnek.
 • Általános tünetek: gyengeség, hőemelkedés/láz, fejfájás, nyirokcsomó megnagyobbodás.

Hogyan kezelhető a kialakult övsömör?

 • Kialakult övsömör esetén anti-vírus hatóanyag (pl. aciklovir) használható, mely a gyógyulási időt lerövidíti és csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét. 
 • A hólyagokra helyileg szárító paszta, ecsetelő.használható.
 • Az erős fájdalomra fájdalomcsillapító adható. 
 • Kiegészítő terápiának B-vitamin komplex adható, mely az idegek regenerálódását is segítheti.
 • Érdemes a terápiát a panaszok jelentkezése után mihamarabb megkezdeni, mert így gyorsabb és komplikációmentesebb gyógyulás érhető el.
 • Az övsömört érdemes komolyan venni; gyanús tünetek esetén mindenképpen javasolt felvenni a kapcsolatot a háziorvossal.

Fontos a megelőzés!

Éljünk az elérhető védőoltások beadatásának lehetőségével, ami segíthet mind a súlyos koronavírusfertőzés, mind a következményes herpes zoster kialakulásának megelőzésében.

Forrás: Older adults with COVID-19 have significantly increased risk for herpes zoster, Increased Risk of Herpes Zoster in Adults ≥50 Years Old Diagnosed With COVID-19 in the United States, Shingles

Bővebben
Kapcsolódó témák
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.05.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...