Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.09.
Szerző: Semmelweis Egyetem
A biológiai ritmus helyreállítása nemcsak az alvás rendbetétele szempontjából fontos, hanem segít a hangulat stabilizálásában és a stressztűrő képesség növelésében is.

Nemcsak maga a koronavírus megbetegedés zilálhatja szét a biológiai ritmust, hanem minden olyan változás is, amelyet a COVID járvány kapcsán el kellett szenvednünk, és amelyek kibillentettek hétköznapi életünkből. A következőket tehetjük:

  1. Keljünk mindig ugyanakkor, ez legyen a legfixebb pontja a napnak. Lefeküdni elég akkor, ha álmosak vagyunk.
  2. Ha kialvatlanok vagyunk, ne végezzünk baleseti veszéllyel járó tevékenységet (pl. vezetés, biciklizés). Viszont ne is próbáljuk a kialvatlanságot ellensúlyozni (pl. több fekvéssel, sok kávéval, korai lefekvéssel), mert ez elronthatja a következő este alvási esélyeit. Ha kibírjuk a kialvatlanságot anélkül, hogy tennénk ellene valamit, másnap este annyira álmosak leszünk, hogy sokkal könnyebben megy majd az elalvás.
  3. Ha nem tudunk aludni, az ágyban az alváson és szexen kívül más tevékenységet ne végezzünk, azért hogy az ágy az alvással kapcsolódjon össze a szokásainkban!
  4. Ha fáradtak vagyunk és le kell pihennünk, ezt inkább egy fotelbe vagy heverőn tegyük, ne abban az ágyban, amiben egyébként alszunk. Ha éjjel nem tudunk aludni, akkor törekedjünk arra, hogy ezeken a nappali pihenőkön ne szundítsunk el.
  5. Ha annyira fáradékonyak vagyunk, hogy nem bírjuk ki nappali elalvás nélkül, akkor ez történjen ebéd után, mert ez zavarja legkevésbé meg a bioritmust. Viszont tudnunk kell, hogy ennyivel kevesebbet alszunk majd éjszaka.
  6. Legyen meg a napi 3 étkezés, és nagyjából mindig ugyanakkor! Ezek lesznek az ébredési idő után a második legfontosabb fix pontjai a napnak. Ezt akkor is tartsuk, ha egyébként nagyon rendszertelen és kiszámíthatatlan a napunk.
  7. Törekedjünk egyébként is a rendszeres életmódra!
  8. Mozogjunk rendszeresen!
  9. Elalvás előtt csak pihentető tevékenységet folytassunk!
  10. Ha viszont nem tudunk elaludni, keljünk fel,  és ne a pihentető tevékenységet folytassuk  (ne jutalmazzuk meg, hogy nem alszunk), hanem valami olyat végezzünk, amit nem szeretünk, de lehet csendben is csinálni (pl. unalmas jelentések olvasása, vasalás stb).
Kapcsolódó témák
Szerző: Semmelweis Egyetem Megjelenés dátuma: 2021.10.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a koronavírus témában?
Hasznos lehet
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalm ...
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
A 2019-ben kiinduló COVID-19 pandémia a mai napig jelen van mindennapjainkban, életünk számos területén jelentős hatással bír, így nem csoda, hogy a rengeteg információ között sok tévh ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?