Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.06.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
A biológiai ritmus helyreállítása nemcsak az alvás rendbetétele szempontjából fontos, hanem segít a hangulat stabilizálásában és a stressztűrő képesség növelésében is.

Nemcsak maga a koronavírus megbetegedés zilálhatja szét a biológiai ritmust, hanem minden olyan változás is, amelyet a COVID járvány kapcsán el kellett szenvednünk, és amelyek kibillentettek hétköznapi életünkből. A következőket tehetjük:

  1. Keljünk mindig ugyanakkor, ez legyen a legfixebb pontja a napnak. Lefeküdni elég akkor, ha álmosak vagyunk.
  2. Ha kialvatlanok vagyunk, ne végezzünk baleseti veszéllyel járó tevékenységet (pl. vezetés, biciklizés). Viszont ne is próbáljuk a kialvatlanságot ellensúlyozni (pl. több fekvéssel, sok kávéval, korai lefekvéssel), mert ez elronthatja a következő este alvási esélyeit. Ha kibírjuk a kialvatlanságot anélkül, hogy tennénk ellene valamit, másnap este annyira álmosak leszünk, hogy sokkal könnyebben megy majd az elalvás.
  3. Ha nem tudunk aludni, az ágyban az alváson és szexen kívül más tevékenységet ne végezzünk, azért hogy az ágy az alvással kapcsolódjon össze a szokásainkban!
  4. Ha fáradtak vagyunk és le kell pihennünk, ezt inkább egy fotelbe vagy heverőn tegyük, ne abban az ágyban, amiben egyébként alszunk. Ha éjjel nem tudunk aludni, akkor törekedjünk arra, hogy ezeken a nappali pihenőkön ne szundítsunk el.
  5. Ha annyira fáradékonyak vagyunk, hogy nem bírjuk ki nappali elalvás nélkül, akkor ez történjen ebéd után, mert ez zavarja legkevésbé meg a bioritmust. Viszont tudnunk kell, hogy ennyivel kevesebbet alszunk majd éjszaka.
  6. Legyen meg a napi 3 étkezés, és nagyjából mindig ugyanakkor! Ezek lesznek az ébredési idő után a második legfontosabb fix pontjai a napnak. Ezt akkor is tartsuk, ha egyébként nagyon rendszertelen és kiszámíthatatlan a napunk.
  7. Törekedjünk egyébként is a rendszeres életmódra!
  8. Mozogjunk rendszeresen!
  9. Elalvás előtt csak pihentető tevékenységet folytassunk!
  10. Ha viszont nem tudunk elaludni, keljünk fel,  és ne a pihentető tevékenységet folytassuk  (ne jutalmazzuk meg, hogy nem alszunk), hanem valami olyat végezzünk, amit nem szeretünk, de lehet csendben is csinálni (pl. unalmas jelentések olvasása, vasalás stb).
Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.05.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Mikor várható a Covid-19-hez köthető övsömör kialakulása?
Az övsömör kialakulásáért a bárányhimlőt is okozó (varicella zoster) vírus a felelős. A bárányhimlő gyógyulása után a kórokozó inaktív állapotban benne marad a szervezet idegdúcaiban és az...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?