Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?

Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?

Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.30.
Szerző: Cukorbetegközpont
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.

Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbeteg Központ diabetológusát arról kérdeztük, vajon milyen önellenőrzéshez szükséges eszközöket érdemes beszerezni a cukorbetegeknek.

Vércukormérő készülék

A cukorbetegeknek rendszeresen kell mérniük a vércukor szintjüket, hiszen csakis így lehet nyomon követni a vércukor értékeik alakulását, hogy hatásos-e a diéta, miért vannak kellemetlen tünetek, illetve bizonyos tevékenységek hogyan befolyásolják az értékeket. A vércukormérő készülékek ezt hivatottak megmutatni, így minden cukorbeteg egyik alap kelléke. Hogy kinek hányszor és mikor szükséges ellenőrzést végeznie, azt a kezelőorvos határozza meg, hiszen azt több minden befolyásolja (pl. a diabetes típusa, inzulint használ-e a beteg vagy gyógyszert, jelenleg van-e valamilyen betegsége, van-e panasza, stb).

Tesztcsík

A vércukormérők mellett igen fontos kiegészítők a tesztcsíkok is- hiszen lényegében együtt működnek. A tesztcsíkoknak több fajtája is van, ám nem mindegy, melyiket veszi, hiszen az függ a vércukormérő készülék típusától. Ezeket a tesztcsíkokat bele kell helyezni az eszközbe, majd annak jelzése esetén az ujjszúrást követően a  vércseppet a teszt csíkhoz kell érinteni, amit az abban lévő kapilláris felszív, és ezt követően leolvasható az eredmény.

Ujjbegyszúró/lándzsa

Az otthoni vércukormérés kapilláris vérből történik, melyet általában ujjbegyszúróval végzünk Ehhez tartozik lándzsa is, melyet célszerű pár alkalom után cserélni, mivel igen hamar elkopik a vége, így, ha akkor is használja, fájdalmasabbá válik a szúrás, ráadásul nagyobb felület is roncsolódik. Magát a műveletet a felső ujjperc oldalán érdemes elvégezni.

Vizelet tesztcsík

Manapság már több típusú vizelet tesztcsík van forgalomban, mellyel különböző betegségek és kóros állapotok meglétét lehet ellenőrizni. A cukorbetegek, a prediabetesesek és a terhességi cukorbetegek számára érdemes otthon vizelet tesztcsíkot tartaniuk. Vannak olyanok, melyek kifejezetten a diabetes-re vonatkozó eltéréseket vizsgálják, így segítségükkel tudják magukat ellenőrizni az érintettek, ráadásul a betegség korai felismeréséhez is hozzájárulnak (természetesen a diagnózis kimondása orvosi feladat). A tesztcsík használatával ellenőrizni lehet többek között a vizelet keton szintjét, a benne lévő glükóz mennyiségét. A vizelet keton szint ellenőrzése fontos terhességi diabetes esetén is.

Önellenőrzés eszközök nélkül

Azok, akik cukorbetegek, fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak lábaik vizsgálatára. A diabéteszes láb/perifériás neuropathia sajnos igen sok beteget érint, és ez könnyen talpi fekélyekhez vezethet, és fertőzés esetén a lábamputációk gyakori oka. Mivel neuropathia esetén a cukorbetegek nem érzik kellően a fájdalmat, sérüléseket, ezért megeshet, hogy nem is vesznek észre egy-egy sebet - így pedig nem is képesek azokat megfelelően kezelni, fertőtleníteni. Éppen ezért ilyenkor fontos, hogy az érintettek rendszeresen ellenőrizzék lábaikat, cipőjüket, és ha valamilyen sérülést látnak, mindenképp fertőtlenítsék, és mihamarabb forduljanak orvoshoz!

Kapcsolódó témák
Cukorbetegközpont Szerző: Cukorbetegközpont Megjelenés dátuma: 2021.10.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a cukorbetegség témában?
Hasznos lehet
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?
A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely több formában is megjelenhet.