Mit reggelizzen a cukorbeteg?
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
Ne hagyjuk ki a reggelit!
A reggelit nagyon sokan egy elhanyagolható főétkezésnek gondolják, így a reggeli készülődés és rohanás miatt inkább kiiktatják. Pedig a reggeli energiát ad, beindítja az anyagcserét, növeli a teljesítményt, ráadásul, ha valaki reggelizik, akkor kevesebb az elhízás esélye is, hiszen ezáltal megelőzhető az, hogy később egyszerre sokat vegyünk magunkhoz.
A reggeli a cukorbetegek számára még fontosabb, hiszen egy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó reggeli megalapozza a kiegyensúlyozott vércukorszint elérését a nap folyamán. A hipoglikémiára hajlamosaknál is elengedhetetlen. Érdemes tudni, hogy akik az ún “hajnali jelenséggel” küzdenek, azoknak sem maradhat el a reggeli, máshogy kell korrigálni a reggeli kiugró értékeket (ezt diabetológusával kell egyeztetni).
Tejet ne!
A reggeli kávéhoz, illetve reggeliző pelyhekhez sokan használnak tejet, ám cukorbetegség esetén ezt érdemes inkább kerülni, mivel ekkor a legrosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, így könnyen megdobja a - tejben található tejcukor - a vércukor szintjét. A laktózmentes tej sem jobb választás, mivel még magasabb vércukorszint kilengést okoz. Ha mindenképp szeretnénk tejet fogyasztani, akkor válasszunk inkább cukormentes pl. mandula-, kókusz- vagy szójatejet.
Válasszunk a teljes kiőrlésű pékáruk közül!
Reggelire kiválóak a magas rosttartalmú (legalább 6g/100g), más néven teljes kiőrlésű pékáruk, ugyanis ezek a lassan felszívódó szénhidrátok hosszas teltségérzetet biztosítanak, és energiával látnak el. Fogyasszunk hozzájuk friss zöldségeket, sajtot, tojást, jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat.
Óvatosan a zabbal!
A cukorbetegek körében a zab (zabpehely, zabkása) igen megosztó. A legtöbb ajánlás szerint bátran lehet fogyasztani, hiszen csak kismértékben emeli a vércukor szintjét, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít, de vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, és számukra viszont vércukor emelkedést okozhat. Nekik ezért inkább tízóraira javasolt a fogyasztása.
Fontos: amennyiben zabpelyhet vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy alacsony feldolgozottságú legyen (pl. nagy szemű zabpehely), hiszen minél jobban finomított, annál gyorsabban emeli meg a vércukor szintjét.
Gyümölcsöket reggeli helyett tízóraira együnk inkább!
Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a táplálkozásnak, a cukorbetegeknek figyelembe kell venni, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, éppen ezért reggelire ne kerüljön a tányérra. Tízóraira azonban kitűnő választás lehet valamilyen lassan felszívódó szénhidrát mellé.
Tojást az asztalra!
A tojás az egyik legkedveltebb reggeli, hiszen energiát ad, igazi fehérjebomba, könnyen elkészíthető és remekül variálható fogásokat lehet vele kreálni. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa szerint cukorbetegek számára is bármikor fogyasztható, viszont természetesen számolni kell a kalória/zsír mennyiséggel.