Lábköröm elszíneződés

Lábköröm elszíneződés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A rendszeres kézmosás, manikűrözés során sokkal többször kerülnek a fókuszba a körmeink, de vajon milyen időközönként vizsgáljuk meg a lábkörmeinket?

Ha nagyon ritkán, akkor érdemes ezen változtatnunk, ugyanis a lábköröm színe akár egészségügyi problémát is jelezhet. Milyen betegségre utalhat a lábköröm színe?

Fekete körmök

Leggyakrabban zúzódás állhat a fekete körmök hátterében, ilyenkor ugyanis az összegyűlt vér megalvad a köröm alatt. Jellemzően futóknál alakul ki, vagy olyan embereknél, akik nem megfelelő méretű cipőt választanak. Ritkábban melanoma, gombás fertőzés vagy krónikusan benőtt köröm állhat a háttérben.

Sárga lábkörmök

Általában gombás fertőzés áll a lábkörmök sárgaságának hátterében. 

Zöld körmök

A zöld köröm szindrómának is nevezett betegséget egy fertőzés okozza, amelynél olyan baktériumok vannak jelen, amelyek nedves körülmények között szaporodnak. Ha körömlakk nélkül zöldül el a körmünk, minden esetben keressük fel kezelőorvosunkat.

Kék körmök

Ha beütjük a lábunkat, akkor elkékülhet a körmünk is, azonban ha megmagyarázhatatlan ok miatt alakul ki, akkor forduljunk mielőbb orvoshoz. Elképzelhető az is, hogy körmeink alatt kék anyajegy található, ami –bár ritkán-, de rosszindulatú daganattá alakulhat.

Fehér pöttyök vagy csíkok a körmökön

Ha beütjük a lábujjunkat, akkor nem mindig zúzódik, emiatt nem feltétlenül színeződnek el a lábkörmeink, azonban fehér folt vagy csík jelenhet meg rajta ilyenkor.

Fehér körmök

Ha a teljes körmünk fehérré válik, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis nagy valószínűséggel gombás fertőzés áll a háttérben.

Fehéres vagy sárgás foltok a körmökön

A lábköröm tövénél megjelenő fehéres vagy sárgás foltokat szintén gombás fertőzés okozhatja, ami egészséges embereknél ritkán fordul elő. Jellemzően legyengült immunrendszer, HIV figyelmeztető tünete lehet.

„Cukorka” színek a körmön

Ha a nyalókákhoz hasonló piros-fehér csíkokat látunk a lábkörmökön, akkor nagyon valószínű, hogy örökletes betegség (Darier-kór) állhat a háttérben.

Barna körmök

A köröm barna elszíneződését leggyakrabban sérülés, gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, gyógyszerek okozzák, de melanoma is állhat a háttérben.

Szürke körmök

A szürke elváltozások, repedezések általában vitamin-, cink- és vashiány jelei. A megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlása megoldást jelenthet.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Why Are My Toenails That Color? (WebMD)

Bővebben
Bővebben
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Rossz ötlet közvetlenül étkezés után aludni menni?
Sokan nassolnak vacsora és lefekvés között, leggyakrabban fagylaltot, sütiket, chipset, pattogatott kukoricát fogyasztunk. A teli gyomorral vagy közvetlenül egy nehéz étkezést követő ágyba kerülés...
Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?
Tapasztalt már valaha migrénes fejfájást? A tünetek gyakoriságától függően van különbség az epizodikus és krónikus migrén között. Melyek ezek és mit tehet ellene?
Az adósság pszichológiája
A hitelfelvétel hátterében sokféle pénzügyi indok állhat, de nem érdemes megfelejtkezni a pszichológiai mozgató rugókról sem. Nézzük meg, hogy milyen lelki tényezők állnak a háttérben és hogyan...
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...