Lábköröm elszíneződés

Lábköröm elszíneződés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A rendszeres kézmosás, manikűrözés során sokkal többször kerülnek a fókuszba a körmeink, de vajon milyen időközönként vizsgáljuk meg a lábkörmeinket?

Ha nagyon ritkán, akkor érdemes ezen változtatnunk, ugyanis a lábköröm színe akár egészségügyi problémát is jelezhet. Milyen betegségre utalhat a lábköröm színe?

Fekete körmök

Leggyakrabban zúzódás állhat a fekete körmök hátterében, ilyenkor ugyanis az összegyűlt vér megalvad a köröm alatt. Jellemzően futóknál alakul ki, vagy olyan embereknél, akik nem megfelelő méretű cipőt választanak. Ritkábban melanoma, gombás fertőzés vagy krónikusan benőtt köröm állhat a háttérben.

Sárga lábkörmök

Általában gombás fertőzés áll a lábkörmök sárgaságának hátterében. 

Zöld körmök

A zöld köröm szindrómának is nevezett betegséget egy fertőzés okozza, amelynél olyan baktériumok vannak jelen, amelyek nedves körülmények között szaporodnak. Ha körömlakk nélkül zöldül el a körmünk, minden esetben keressük fel kezelőorvosunkat.

Kék körmök

Ha beütjük a lábunkat, akkor elkékülhet a körmünk is, azonban ha megmagyarázhatatlan ok miatt alakul ki, akkor forduljunk mielőbb orvoshoz. Elképzelhető az is, hogy körmeink alatt kék anyajegy található, ami –bár ritkán-, de rosszindulatú daganattá alakulhat.

Fehér pöttyök vagy csíkok a körmökön

Ha beütjük a lábujjunkat, akkor nem mindig zúzódik, emiatt nem feltétlenül színeződnek el a lábkörmeink, azonban fehér folt vagy csík jelenhet meg rajta ilyenkor.

Fehér körmök

Ha a teljes körmünk fehérré válik, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis nagy valószínűséggel gombás fertőzés áll a háttérben.

Fehéres vagy sárgás foltok a körmökön

A lábköröm tövénél megjelenő fehéres vagy sárgás foltokat szintén gombás fertőzés okozhatja, ami egészséges embereknél ritkán fordul elő. Jellemzően legyengült immunrendszer, HIV figyelmeztető tünete lehet.

„Cukorka” színek a körmön

Ha a nyalókákhoz hasonló piros-fehér csíkokat látunk a lábkörmökön, akkor nagyon valószínű, hogy örökletes betegség (Darier-kór) állhat a háttérben.

Barna körmök

A köröm barna elszíneződését leggyakrabban sérülés, gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, gyógyszerek okozzák, de melanoma is állhat a háttérben.

Szürke körmök

A szürke elváltozások, repedezések általában vitamin-, cink- és vashiány jelei. A megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlása megoldást jelenthet.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Why Are My Toenails That Color? (WebMD)

Bővebben
Bővebben
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni...
Javulhat a gyógyulási esély a melanomás betegeknél
Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanómás betegek túlélési esélye Magyarországon.
Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni...