Mi a teendő tartós köhögés esetén?

Mi a teendő tartós köhögés esetén?

Mi a teendő tartós köhögés esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.03.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ebben a különösen erős légúti vírusszezonban a tartós köhögés lehet az egyik legfrusztrálóbb tünet. Bár az elhúzódó köhögés inkább kellemetlen, mint riasztó egészségügyi kockázatot jelenthet, érdemes lehet orvoshoz fordulni, ha néhány hétnél tovább tart.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Az akut köhögés általában három hétig vagy annál rövidebb ideig tart egy vírusos felső légúti fertőzés következtében. Ha a köhögés három hétnél tovább tart, és/vagy egyéb súlyos tünetek, például mellkasi fájdalom, légszomj vagy vér felköhögése kíséri, ideje előbb, mint utóbb orvoshoz fordulni, hogy azonosítsák és kezeljék a kiváltó okokat. 

Ha csak köhögés van egyéb tünet nélkül, akkor vény nélkül kapható köhögés elleni szirupok közül választhat, amelyek köhögéscsillapítót tartalmaznak. A vény nélkül kapható lehetőségek közé tartoznak a köhögéscsillapítók, a köptetők és az antihisztaminok, míg vényköteles gyógyszerekre lehet szükség olyan állapotok esetén, mint az asztma vagy bakteriális fertőzések.

Otthoni gyógymódok

Otthoni gyógymódok is segíthetnek: fogyasszon elegendő folyadékot, vizet és gyógyteát, használjon párásítót, hogy nedvesítse a levegőt és enyhítse a torok irritációját.

Fogyasszon meleg vizet mézzel keverve, gargalizáljon sós vízzel, és próbáljon minél többet aludni. Az olyan irritáló anyagok, mint a füst vagy az erős szagok elkerülése is segíthet a köhögés enyhítésében.

Ha több hétig tart a köhögése, akkor az már krónikus köhögés, amely bizonyos tüdőbetegségekre utalhat. Ilyenkor mindenképpen érdemes háziorvosához fordulni, hogy kiderítse köhögésének kiváltó okát.

Számos tényező hozzájárulhat a hosszan tartó köhögéshez. Az asztma, egyes felső légúti fertőzések, reflux betegség (GERD) és még allergia is okozhatja a köhögés tartósságát. Továbbá a dohányzás, a levegőszennyezés és az olyan gyógyszerek, mint az ACE-gátlók is tartós köhögéshez vezethetnek.

Ha a tartós köhögést nem kezelik, az súlyosbodhat vagy súlyos köhögési rohamokat válthat ki, amelyek ájuláshoz vagy hányáshoz vezethetnek, ezért tartós köhögés esetén, és ha a fenti tanácsok sem segítenek, forduljon orvosához.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.03.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.