5 jótanács, ha alvajárást tapasztalunk

5 jótanács, ha alvajárást tapasztalunk

5 jótanács, ha alvajárást tapasztalunk

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.30.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Az alvajárókról sok vicc kering, pedig ez a probléma sokkal komolyabb és súlyosabb annál, minthogy tréfálkozzunk vele, ráadásul minden tizedik gyermeket és a felnőttek nagyjából 1 százalékát érinti ez a tünet. Íme 5 fontos jótanács, ha alvajárást tapasztalunk a környezetünkben.

Ne viselkedjünk úgy, mintha ébren lenne!

Bár úgy tűnik, mintha az alvajáró ébren lenne, hiszen szemük nyitva, ne próbáljunk szavakkal hatni rájuk, felesleges kiabálni, megrázni az illetőt. Semmiképp se ébresszük fel erőszakkal, inkább kísérjük vissza az ágyába és maradjunk mellette, amíg újra mély alvásba merül.

Szüntessük meg a kiváltó okot!

Ha az alvajárást szakorvos segítségével sikerült diagnosztizálni, segítsük a beteget abban, hogy megszüntessük a kiváltó okot. Rendszeres sport, relaxációs tréning, meditáció segíthet, viszont figyeljünk rá, hogy semmiképpen se szedhessen túl sok nyugtatót, vagy tudatmódosító szert az alvajárás megszüntetése érdekében, mert ez is éppen ellenkezőleg hathat bizonyos esetekben.

Vigyázzunk az alvajáró biztonságára!

Ajtókat, ablakokat zárjuk, ha van lépcső, tegyünk elé korlátot, tegyük el az útból azokat a tárgyakat, amelyekbe beleütközhetnek. Alvajáró hálószobájában ne legyen törékeny tárgy és semmi se maradjon elöl, amivel kárt tehetnek magukban vagy másokban. Ha emeletes házban lakunk, az alvajáró hálószobáját helyezzük át az alsó szintre.

Ne engedjük, hogy bárki viccet csinálhasson az alvajárásból, gúnyolódni kezdjen!

Az érintett nem emlékszik a történtekre, csak a hozzátartozó, lakó- vagy hálótárs elbeszéléséből ismeri. Bár ez az alvászavar gyermekeknél valóban elmúlik egy idő után, semmiképp se tegyük ki emiatt lelki megpróbáltatásoknak. Így elkerülhetjük a kellemetlen megjegyzések miatti további szorongás és stressz kialakulását.

Forduljunk orvoshoz visszatérő alvajárás esetén!

Ha az alvajárás nem csak egyszer, hanem több ízben is előfordul, mindenképpen keressünk fel egy alvászavar központot, ahol neurológus-alvásszakértő orvosok tudnak hatékony segítséget nyújtani.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.06.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen időszakokban nem érdemes aludni?
Kevesen tudják, hogy bizonyos napszakokban az alvás kimondottan káros is lehet, így ez a pár óra tiltólistás az alvásszakértők szerint. A Mindennapi Pszichológia Magazin alvással foglalkozó...
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.