Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?

Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?

Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.10.25.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?

Számos tévhit él az orrvérzés megállításának helyes módjáról (például hátradőlés), ami valójában veszélyes is lehet. De akkor mit tegyünk és mit ne?

Az orrvérzés okai

Az orrvérzés leggyakoribb típusát elülső orrvérzésnek nevezik, ami az orr két oldalát elválasztó orrsövényben kezdődik. A szeptum ereket tartalmaz, amelyek könnyen megsérülhetnek, ha körömmel kaparjuk őket vagy erőteljesen fújjuk az orrunkat. Az elülső orrvérzést száraz, felforrósodott levegő vagy külső trauma is okozhatja (például orrba ütés).

A hátsó orrvérzés az orr mélyebb részéből ered. Ezek ritkák, de súlyosabbak és gyakrabban fordulnak elő a magas vérnyomásban szenvedőknél, az idősebbeknél, valamint azoknál, akiknél arc- vagy orrsérülés van jelen.

Az orrvérzés egyéb okai a következők: 

 • Véralvadást gátló gyógyszerek.
 • Genetikai vagy öröklött véralvadási rendellenességek (például hemofília vagy von Willebrand-kór).
 • Fejsérülések.
 • Daganatok.

A gyakori orrvérzés a fenti okok egyikére is visszavezethető, ezért érdemes felkeresnie háziorvosát, aki elvégzi majd a megfelelő vizsgálatokat.

Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?

Szerencsére általában csak az alapvető elsősegélynyújtási intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megállítsuk az orrvérzést. Az alábbiak szerint járjon el:

Hajoljon előre, ne hátra

Az elsősegélynyújtás egyik legnagyobb mítosza, hogy hátra kell dőlni, de a legjobb, ha előrehajol. A vérnek távoznia kell valahova, és ha hátradől vagy lefekszik, akkor az nagy valószínűséggel a torkán folyik majd le. Ezáltal vér kerülhet a légcsőbe, ami a légutak elzáródását okozhatja vagy a gyomorba, és irritálhatja annak nyálkahártyáját.

Nyomjuk az orrcimpát az orrsövényre

A legtöbb ember orrvérzés közben ösztönösen megcsípi az orrát. Csípje meg orrcimpáját és nyomja óvatosan az orrsövényre, ne csak az orrlyukakra. Ujjainak a csonton és a lágyrészeken kell lenniük. Az orr megfelelő nyomása leállítja vagy lelassítja a véráramlást. Tartsa ezt a helyzetet legalább öt percig. Ne engedje el az orrát, hogy ellenőrizze a vérzést, amíg legalább az első öt perc le nem telik. Ha teheti, tartsa még 1-2 perccel tovább a nyomást.

Üljön egyenesen 

Ha vérzik az orra, soha ne feküdjön hanyatt, üljön le egy székre. A fej hátradöntéséhez hasonlóan a vér a torkán át a gyomrába kerülhet, és fulladást vagy hányást okozhat.

További tippek

További teendők az orrvérzés elállítására: 

 • Helyezzen jeget vagy hideg borogatást az orrnyereg fölé. Ez összehúzhatja az ereket, és segíthet megállítani a vérzést. A jég önmagában nem fogja elállítani a vérzést, de segíthet.
 • Kerülje el, hogy bármit is tegyen az orrába, hogy felszívja a vért, például zsebkendőt vagy vattakorongot.
 • Maradjon nyugodt.

Ha sikerült elállítani az orrvérzést

A vérzés elállítása után hagyja, hogy az erek összehúzódjanak (ne fújjon orrot, ne erőltesse meg magát), ez megakadályozza, hogy a vérzés újrainduljon. Ha a vérzést 10-15 percen belül el tudta állítani, és az orra ismét vérezni kezd, ismételje meg a lépéseket. Ne fújjon, ne dörzsöljön és ne tegyen semmit az orrába, ne hajoljon vagy emeljen fel semmi nehéz dolgot.

Ha a vérzés nem szűnik meg

Ha az orrvérzés a második vagy harmadik nyomásgyakorlás után sem szűnik meg, ideje elmenni az ügyeletre. Ha nagyon gyorsan és sok vért veszít (több mint egy csésze), ha a vér a torokba folyik le, ha vért hányt, vagy ha bármikor szédül vagy gyenge, hívja a 112-t.

Hogyan lehet megelőzni az orrvérzést?

Ha Ön vagy gyermeke hajlamos az orrvérzésre, a következő módokon előzheti meg:

 • Finoman fújja ki az orrát, ha megfázik vagy allergiás.
 • Használjon párásítót, ha száraz a lakás levegője vagy a téli hónapok alatt.
 • Használjon vény nélkül kapható sós orrspray-t a nyálkahártya irritációjának csökkentése miatt.
 • Védje arcát sportok közben, hogy elkerülje az arcsérüléseket, melyek orrvérzéssel járhatnak.
 • Szokjon le a dohányzásról, mert kiszáríthatja az orrnyálkahártyát.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.10.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...