Mit tegyünk állatharapás, marás esetén?

Mit tegyünk állatharapás, marás esetén?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kiszely Sára, állatorvos
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy harapás, vagy épp egy karmolás súlyosabbra sikerül?

Miért fontos a megfelelő kezelés?

Kis kedvenceink szájüregében, illetve a karmuk alatt speciális baktérium flóra él, mely sérülés során könnyen a bőr mélyebb rétegeibe juthat. A seb fertőtlenítése, alapos kimosása során ezen baktériumok nagy része elpusztulhat, ám ennek ellenére is kialakulhatnak súlyosabb fertőzések, tályogok. Harapási sebek esetében (főleg kutyaharapás során) sokszor a seb körüli szövet zúzódásának gyógyulása hosszabb ideig – akár hetekig – is eltarthat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan sebek esetében – legyen az harapás vagy karmolás miatt – melyek láthatóan mélyek, mindenképp javasolt az orvosi ellátás. Amennyiben a seb felületesnek tűnik, de ízület környékén helyezkedik el, vagy a sérülést követően a seb körüli duzzanat, levedzés nem múlik el egy-két nap alatt, mindenképp keressük fel orvosunkat. Ez esetben ugyanis szükség lehet a seb feltárására, mélyebb tisztítására, valamint antibiotikum kúrára.

Mi a teendő ilyenkor a kisállatunk szempontjából?

Azokban az esetekben, ahol orvosi ellátást igényel a seb lekezelése, a sérülést okozó állatot – amennyiben megoldható – 14 napos úgynevezett hatósági megfigyelés alá kell helyezni (a veszettség esetleges veszélye miatt). Amennyiben ez nem megoldható, a sérültnél automatikusan megkezdik a veszettség elleni védőoltásokat.

A megfigyelési idő alatt az állat nem hagyhatja el a tartási helyét, illetve bármilyen betegségről, esetleges eltűnésről, elhullásról tájékoztatni kell a megfigyelést végző állatorvost. A megfigyelés során a veszettség elleni oltással rendelkező állat kiskönyvét az állatorvosnak be kell mutatnunk.

Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Mit írtak mások a mit tegyünk állatharapás, marás esetén? témában?
Hasznos lehet
Mire figyeljünk, ha kezdő kisállattartók vagyunk? Mit tegyünk és mit kerüljünk a kutyanevelésnél? Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot a gazdik számára.
Szokatlan magatartás, búvóhely építés, tárgyak hurcolása mind olyan jelenségek, amelyek esetén akár álvemhességre is gondolhatunk. Mit tehetünk ilyenkor?
A cukorbetegség éppúgy érintheti a kutyákat, mint az embereket. De vajon milyen tünetekre figyeljünk állatok esetén, melyek lehetnek a hajlamosító tényezők, illetve mit tegyünk ilyenkor? ...
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegs ...