Mit tegyünk állatharapás, marás esetén?

Mit tegyünk állatharapás, marás esetén?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kiszely Sára, állatorvos
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy harapás, vagy épp egy karmolás súlyosabbra sikerül?

Miért fontos a megfelelő kezelés?

Kis kedvenceink szájüregében, illetve a karmuk alatt speciális baktérium flóra él, mely sérülés során könnyen a bőr mélyebb rétegeibe juthat. A seb fertőtlenítése, alapos kimosása során ezen baktériumok nagy része elpusztulhat, ám ennek ellenére is kialakulhatnak súlyosabb fertőzések, tályogok. Harapási sebek esetében (főleg kutyaharapás során) sokszor a seb körüli szövet zúzódásának gyógyulása hosszabb ideig – akár hetekig – is eltarthat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan sebek esetében – legyen az harapás vagy karmolás miatt –, melyek láthatóan mélyek, mindenképp javasolt az orvosi ellátás. Amennyiben a seb felületesnek tűnik, de ízület környékén helyezkedik el, vagy a sérülést követően a seb körüli duzzanat, levedzés nem múlik el egy-két nap alatt, mindenképp keressük fel orvosunkat. Ez esetben ugyanis szükség lehet a seb feltárására, mélyebb tisztítására, valamint antibiotikum kúrára.

Mi a teendő ilyenkor a kisállatunk szempontjából?

Azokban az esetekben, ahol orvosi ellátást igényel a seb lekezelése, a sérülést okozó állatot – amennyiben megoldható – 14 napos úgynevezett hatósági megfigyelés alá kell helyezni (a veszettség esetleges veszélye miatt). Amennyiben ez nem megoldható, a sérültnél automatikusan megkezdik a veszettség elleni védőoltásokat.

A megfigyelési idő alatt az állat nem hagyhatja el a tartási helyét, illetve bármilyen betegségről, esetleges eltűnésről, elhullásról tájékoztatni kell a megfigyelést végző állatorvost. A megfigyelés során a veszettség elleni oltással rendelkező állat kiskönyvét az állatorvosnak be kell mutatnunk.

Útmutató

  • Kis kedvenceink szájüregében, illetve a karmuk alatt speciális baktérium flóra él, mely sérülés során könnyen a bőr mélyebb rétegeibe juthat.
  • Olyan sebek esetében, melyek láthatóan mélyek, mindenképp javasolt az orvosi ellátás.
  • Azokban az esetekben, ahol orvosi ellátást igényel a seb lekezelése, a sérülést okozó állatot – amennyiben megoldható – 14 napos úgynevezett hatósági megfigyelés alá kell helyezni, a megfigyelési idő alatt az állat nem hagyhatja el a tartási helyét.
Hasznos lehet
Mit tartalmazzon egy kisállat-elsősegélydoboz?
Kisállatunk sérülése, betegsége esetén jó, ha kéznél van egy elsősegélydoboz, ami tartalmaz minden olyan eszközt, ami baleset esetén a hasznunkra lehet. Mit érdemes beletenni az elsősegélydobozba?