Mit tehetünk a parvovírus ellen?

Mit tehetünk a parvovírus ellen?

Mit tehetünk a parvovírus ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.31.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A parvovírus egy, a gyomor-bélrendszert károsító, súlyos hasmenéssel és hányással járó betegséget okozó vírus, amely a fiatal, elsősorban oltatlan kölyökkutyákat veszélyezteti. Mit tehetünk ellene?

Hogyan terjed a parvovírus?

A vírus a fertőzött kutyák bélsarával ürül. Rendkívül ellenálló kórokozó, a környezetben, a beszáradt bélsárban akár évekig is képes túlélni. Kutyánk a betegséget elkaphatja egy fertőzött állattól közvetlen kontaktus révén, de gyakoribb, hogy a beszáradt fertőzött bélsárral kerül valamiféle kapcsolatban, akár a mi cipőtalpunkon keresztül a lakásban, akár sétáltatás közben az utcán vagy a kertünkben, amennyiben korábban beteg kutyus tartózkodott a területen. A betegség lappangási ideje (vagyis a fertőződéstől a tünetek megjelenéséig eltelt idő) akár egy hét is lehet.

Miért veszélyes?

A szervezetbe jutva a vírus a bélbolyhokat támadja meg, azok hámrétegében szaporodni kezd, mely során egyrészt a bolyhok felülete lecsupaszodik, másrészt gyulladás alakul ki a belekben. Ezek következtében intenzív, szűnni nem akaró hasmenés alakul ki, a bevitt tápanyagok nem tudnak felszívódni, a kutya legyengül. A gyulladás legtöbbször átterjed a gyomorra is, ami miatt hányás is jelentkezik.

Milyen tünetekre lehetünk figyelmesek fertőzöttség esetén?

A legtöbb esetben a hasi fájdalom, a hasmenés és hányás miatt az állatok bágyadtak, nem esznek, a fertőzés miatt lázasak. A gyulladás, a hasmenés, valamint a tápanyaghiány következtében a bélflóra felborul, a káros baktériumok elszaporodnak, a roncsolódott bélbolyhokon keresztül a véráramba juthatnak (szepszis), ezzel további szervi károsodást okozva.

Hogyan kezelhető?

  • A betegséggel szemben legtöbbször csak tüneti kezeléssel vehetjük fel a harcot, az állat szervezetét tudjuk támogatni, hogy minél hamarabb legyőzhesse a fertőzést.
  • A hasmenés és hányás okozta dehidráció ellensúlyozása végett intenzív folyadékterápiára van szüksége a beteg kutyáknak.
  • A káros bélflóra visszaszorítása antibiotikumot igényel, emellett probiotikumokkal támogathatjuk a normál bélflóra mielőbbi helyreállását.
  • Hányingercsillapítóval, gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval mérsékelhetjük a bélgyulladás okozta hasi fájdalmat, valamint a rosszullétet.
  • Fontos tényező továbbá, hogy a kutyus minél hamarabb kezdjen el enni, hogy legyen energiája a gyógyuláshoz. Ehhez, ha szükséges, kényszeretetést is alkalmaznunk kell.

A bántalom első pár napja a kezelés mellett is kritikus, sokszor a kezelés ellenére a kutyus legyengült szervezete nem képes leküzdeni a fertőzést, vagy olyan szervi károsodások alakulhatnak ki, amelyeket nem lehet visszafordítani. A kezelés során olyan szövődmények is jelentkezhetnek, amelyek a kutyus életét veszélyeztetik és műtétre kerülhet sor: a fájdalom miatt leállhat a bélmozgás (paralitikus ileus); a fokozott bélmozgások miatt a bélszakaszok összecsúszhatnak (invaginatio), ilyenkor egy-egy bélszakasz akár el is halhat.

Mit tehetünk a parvovírus ellen?

A parvovírus elleni védőoltás megakadályozza, hogy kutyánk fertőződjön a vírussal. Mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét a megelőzéshez szükséges oltásokkal kapcsolatban.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.05.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.