Melyek a macskanátha tünetei?

Melyek a macskanátha tünetei?

Melyek a macskanátha tünetei?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.26.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Biztos sok macskás gazdi találkozott már a „macskanátha” kifejezéssel. Na de mit is takar pontosan ez a megnevezés? Cikkünkben ezt a témát jártuk körbe röviden.

Milyen betegség a macskanátha?

A macskanátha egy vírusok és baktériumok okozta fertőző kórkép a macskák körében. A betegség kialakulásában elsősorban herpes és calici vírusok játszanak szerepet, de egyes esetekben baktériumok is közreműködhetnek (pl. Chlamydia felis, Bordetella fajok) a tünetek súlyosbításában.

Hogyan terjed a maskanátha?

A fertőzést a macskák egymástól, általában cseppfertőzéssel, kapják el, de előfordul, hogy már az anyaméhben találkoznak a magzatok a kórokozókkal. Ezek a vírusok a fertőzést követően egy életen át kis kedvenceinkkel maradnak. Ma – tapasztalatunk szerint – a legtöbb macska már találkozott ezzel a betegséggel élete során.

Egy egészséges immunrendszer mellett a vírusok háttérbe szorulnak, meghúzódnak az idegpályák mentén, így akár évekig is élhetnek az állatok tünetmentesen. Amikor a szervezetet valamilyen behatás éri, ami miatt az immunrendszer védelmi vonala gyengül, a vírusok elszaporodnak a szervezetben, különféle tüneteket okozva.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegség elsősorban lázzal, bágyadtsággal, könnyezéssel és valamilyen felső légúti tünettel (tüsszögés, orrfolyás, köhögés) jár. Emellett azonban előfordulhatnak – attól függően, hogy melyik vírus vagy baktérium van túlsúlyban a fertőzés során – szájüregi fekélyek, visszatérő, de más és más végtagot érintő sántaság, kötőhártya gyulladás, súlyosabb esetekben akár tüdőgyulladás, vagy idegrendszeri tünetek is.

Hogyan kezelhető?

Kezelés során fontos szem előtt tartani, hogy olyan vírusirtó szer nincs, amely a szervezet valamennyi részéről ki tudja irtani a kórokozókat. A vírusellenes tablettákkal az éppen keringő vírusok számát tudjuk a szervezetben csökkenteni. Tünetek megjelenésekor elsősorban a láz csillapítása, az esetleges bakteriális fertőzések kezelése és az immunrendszer támogatása a cél, hogy minél hamarabb sikerüljön a szervezetnek visszaszorítania a vírusokat. Amennyiben a szem is érintett, úgy szemkenőcsökkel tudjuk a gyulladást megszüntetni, illetve helyileg a vírusok számát csökkenteni. Szájüregi fekélyek esetében pedig helyi nyálkahártya-fertőtlenítő, illetve -hámosító folyadékokkal segíthetjük a sebek gyógyulását. Súlyos esetekben (pl. tüdőgyulladásnál, szűnni nem akaró láznál, illetve ha a fekélyek miatt cicánk nem akar enni) szükségessé válhat a hosszabb antibiotikumos, vagy akár az infúziós kezelés is.

Megelőzhető-e a macskanátha?

Amennyiben cicusunknál macskanáthát diagnosztizálnak, fontos, hogy a későbbiekben valamilyen módon támogassuk az immunrendszerét, hogy minél nagyobb eséllyel tudja a szervezete a vírusokat, baktériumokat visszaszorítani. Ezt megtehetjük különböző immunerősítők adásával – akár folyamatosan, vagy kúraszerűen is használhatjuk ezeket a termékeket. Emellett javasolt kedvencünket legalább egy alap kombinált oltással évente beoltani, hiszen ha a szervezet folyamatosan emlékeztetve van a kórokozókra, bármilyen esetleges fellángolást az immunrendszer már csírájában el tud fojtani, így akár tünetmentes élete is lehet cicánknak.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.08.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.