Hogyan ismerjük fel a macskaleukózist?

Hogyan ismerjük fel a macskaleukózist?

Hogyan ismerjük fel a macskaleukózist?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.26.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A leukózis egy fertőző vírusos macskabetegség. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amikről minden macskás gazdinak tudnia érdemes a betegségről.

A macskák leukózis vírusa a retrovírusok családjába tartozik. Kedvenceink másik, fertőzött macskától kaphatják el a vírust érintkezés, közös tálból való evés, vagy verekedés során, de kölyök cicák már az anyaméhben, vagy a szoptatás során is fertőződhetnek vele. A vírus a fertőzés kezdeti szakaszában csupán a véráramban van jelen, ezt követően pedig a macska immunrendszerétől függően vagy teljesen eliminálódik a szervezetből, vagy beépül a sejtekbe, ezzel pedig egy életen át a fertőzött cicával marad.

Milyen tüneteket okozhat?

Amennyiben kis kedvencünk immunrendszere megfelelően működik, a fertőződés sokáig tünetmentes maradhat. Ennek érdekében javasolt valamilyen immunerősítő használata akár folyamatosan, akár kúraszerűen.

A betegség először általában lázas állapotban és szájüregi elváltozásokban mutatkozik meg, hiszen a keringő vírusokkal a szervezet egyrészt próbálja felvenni a harcot, másrészt a szájüregben megtalálható flóra a legyengült immunrendszer mellett könnyebben tud gyulladást indukálni. Ez leginkább a fogak menti íny gyulladásában, valamint a szájszegletek erőteljes kipirultságában, duzzanatában jelenik meg. Ilyenkor a macskák általában a gyulladt, fájdalmas részek miatt nem szívesen esznek, az ételtől elfordulnak, valamint egyes macskák esetében nyálzás is előfordulhat.

A gyengébb immunválasz eredményeképp a sebek, sérülések elfertőződésének kockázata magasabb, így ilyen esetben mindenképpen javasolt az antibiotikum kúra állatorvosi egyeztetést követően.

Szövődményei

Mivel maga a vírus a csontvelőt is károsíthatja, így a szervezet fokozottan hajlamos lesz különböző másodlagos (bakteriális vagy gombás) fertőzésekre, esetleg egyéb vírusos megbetegedésekre. Emellett a vérképzés is zavart szenvedhet, ami miatt anémia – vérfogyottság – alakulhat ki a fertőzött macskákban. A vírusfertőzés miatt a csontvelőben illetve nyirokcsomókban a szövetek hajlamosabbá válhatnak a daganatos elváltozásokra.

Megelzőzhető-e a macskaleukózis?

Amennyiben új macska kerül a házhoz, javasolt a szűrővizsgálatok elvégzése, hogy lássuk, találkozott-e már korábban a cica a vírussal. Amennyiben a teszt negatív, van lehetőség a leukózis elleni oltás beadására – amennyiben a macska életmódja ezt megkívánja, – hogy a jövőbeni fertőzést megakadályozzuk.

Mit tegyünk, ha fertőzött a cicánk?

Fertőzött cica esetén pedig javasolt az immunerősítők adása, valamint az évenkénti – vagy akár félévenkénti – felülvizsgálat, akár laborvizsgálattal egybekötve.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.11.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.