Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.03.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A fülrühösség a macskák körében (főleg kijárós cicák esetében) igen gyakori bántalom. De mit is kell tudni erről a betegségről? Cikkünkben ezt járjuk körbe.

Mit nevezünk fülrühnek?

A macskák fülrühe (Otodectes cynotis) egy mikroszkopikus méretű parazita, amely a macskák (és időnként kutyák) fülében él. Petékkel szaporodnak, melyek a környezetbe is könnyen kikerülnek, onnan is fertőzve más macskákat. A fülrühök mozgásukkal folyamatosan irritálják a fülhámot, amely fokozott fülzsír termelésével próbál védekezni az élősködőkkel szemben. Ezek a paraziták azonban szeretik a fülzsírt, benne jobban tudnak szaporodni, így egyre többen lesznek, ezáltal gyakorlatilag egy ördögi körbe esik bele a szervezet a bántalom során.

Miért fontos a fülrühesség kezelése?

A fülhám a folyamatosan fennálló fertőzés miatt egy idő után gyulladásban kerül. A fülzsír alatt a fülhám nem tud szellőzni, valamint a túlzott mennyiségű váladékban a különböző baktériumok és gombák jobban el tudnak szaporodni.

Hogyan ismerjük fel?

A fülhámot is érintő gyulladás – és az ezzel járó fájdalmas, égető érzés – , valamint a rühök mozgása miatti irritáció következtében a macskák ilyenkor csillapíthatatlanul vakarják a fülüket, rázzák a fejüket. Hosszabb ideje fennálló fertőzés esetében a fül és a fül körülötti terület szőrkopottsága, kisebesedése is előfordulhat. Súlyos esetben a dobhártya is sérülhet, ilyenkor a belső fül gyulladása miatt idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek – a fej tartós oldalra tartása, imbolygó járás, egy irányú körkörös mozgás.

Mit tegyünk fülrüh gyanúja esetén?

Amennyiben cicánknál fülrühösséget gyanítunk, keressük fel állatorvosunkat. A fül alapos tisztítása mellett – mely helyileg csökkenti a paraziták számát, emellett a fülhám és a dobhártya állapotának felmérésére is szolgál – szükséges rühirtó spot-on alkalmazása állatkánknál. Ezek a cseppek legtöbbször egy hónapig tartják a hatásukat. Azonban mivel a fülrühök illetve petéik környezetben is túl tudnak élni, javasolt a spot-onok használata 3-4 hónapon keresztül, hogy megelőzzük az újrafertőződést. Súlyosabb, előrehaladottabb fertőzés esetén szükséges lehet fülcseppek, fültisztítók használata is. A macska élőhelyét érdemes alaposan kitakarítani, hogy a környezetben csökkentsük a paraziták számát.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.08.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.