Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

Fülrühesség - Hogyan ismerjük fel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.03.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A fülrühösség a macskák körében (főleg kijárós cicák esetében) igen gyakori bántalom. De mit is kell tudni erről a betegségről? Cikkünkben ezt járjuk körbe.

Mit nevezünk fülrühnek?

A macskák fülrühe (Otodectes cynotis) egy mikroszkopikus méretű parazita, amely a macskák (és időnként kutyák) fülében él. Petékkel szaporodnak, melyek a környezetbe is könnyen kikerülnek, onnan is fertőzve más macskákat. A fülrühök mozgásukkal folyamatosan irritálják a fülhámot, amely fokozott fülzsír termelésével próbál védekezni az élősködőkkel szemben. Ezek a paraziták azonban szeretik a fülzsírt, benne jobban tudnak szaporodni, így egyre többen lesznek, ezáltal gyakorlatilag egy ördögi körbe esik bele a szervezet a bántalom során.

Miért fontos a fülrühesség kezelése?

A fülhám a folyamatosan fennálló fertőzés miatt egy idő után gyulladásban kerül. A fülzsír alatt a fülhám nem tud szellőzni, valamint a túlzott mennyiségű váladékban a különböző baktériumok és gombák jobban el tudnak szaporodni.

Hogyan ismerjük fel?

A fülhámot is érintő gyulladás – és az ezzel járó fájdalmas, égető érzés – , valamint a rühök mozgása miatti irritáció következtében a macskák ilyenkor csillapíthatatlanul vakarják a fülüket, rázzák a fejüket. Hosszabb ideje fennálló fertőzés esetében a fül és a fül körülötti terület szőrkopottsága, kisebesedése is előfordulhat. Súlyos esetben a dobhártya is sérülhet, ilyenkor a belső fül gyulladása miatt idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek – a fej tartós oldalra tartása, imbolygó járás, egy irányú körkörös mozgás.

Mit tegyünk fülrüh gyanúja esetén?

Amennyiben cicánknál fülrühösséget gyanítunk, keressük fel állatorvosunkat. A fül alapos tisztítása mellett – mely helyileg csökkenti a paraziták számát, emellett a fülhám és a dobhártya állapotának felmérésére is szolgál – szükséges rühirtó spot-on alkalmazása állatkánknál. Ezek a cseppek legtöbbször egy hónapig tartják a hatásukat. Azonban mivel a fülrühök illetve petéik környezetben is túl tudnak élni, javasolt a spot-onok használata 3-4 hónapon keresztül, hogy megelőzzük az újrafertőződést. Súlyosabb, előrehaladottabb fertőzés esetén szükséges lehet fülcseppek, fültisztítók használata is. A macska élőhelyét érdemes alaposan kitakarítani, hogy a környezetben csökkentsük a paraziták számát.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.08.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Frontérzékenység
Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg amikor a kánikulai napok után hirtelen több Celsius fokot esik a hőmérő higanyszála. De milyen egészségügyi hatásai lehetnek a...
Szétnyílt hasizom
A hasizom szétnyílás (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, de másnál is előfordulhat. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Mi segíthet a megelőzésben?
Terheléses vércukorszint vizsgálat
A terheléses vércukor (más néven OGTT) vizsgálat a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az eredmények ismeretében kezelőorvosunk ki tudja választani a nekünk megfelelő...
Tüdőszűrés
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...