Mi állhat a fülgyulladás hátterében?

Mi állhat a fülgyulladás hátterében?

Mi állhat a fülgyulladás hátterében?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.08.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kis kedvenceink körében mindennapos probléma a fülgyulladás. Cikkünkben összeszedtünk, hogy milyen állapotok állnak leggyakrabban a probléma hátterében.

A fülgyulladás hátterében álló lehetséges okok:

Allergia

Akár a megnövekedett pollenkoncentráció, vagy ételérzékenység esetén találkozhatunk fülgyulladással. Ilyenkor általában a hallójárat kipirult, gyulladt, de váladékozás ritkábban szokott előfordulni (egy előrehaladott gyulladás esetében persze ilyenkor is jelentkezhet felülfertőződés, ami miatt váladék is megjelenhet a hallójáratban).

Bűzmirigy probléma

Bármilyen furán is hangzik, van összefüggés a kettő között. Bűzmirigy gyulladás esetén olyan baktériumok szaporodnak el a felgyűlt váladékban, amik hatására az allergiás jellegű tünetek – vakarózás, bőrkipirultság, fülrázás – előjöhetnek, felerősödhetnek. Enyhébb esetben a bűzmirigy kinyomása után a fültünetek megszűnhetnek.

Rossz szellőzés

Egyes kutyafajtáknak a hallójárat bejáratánál, valamint a hallójáratukban nagyon sok fülszőr található. Ilyenkor az egészséges mennyiségben termelődő fülsár nem tud kiürülni, a hallójáratban felhalmozódik, annak gyulladását eredményezi. Hasonló igaz az erősen lógó fülű kutyafajtákra (pl. basset hound, spánielek), hiszen náluk a fül lógása miatt nem megfelelő annak szellőzése.A fülszőr rendszeres eltávolítása a hallójárat bejáratánál, fültisztítók használata, valamint a fül szellőztetése segíthet megelőzni a súlyosabb gyulladásokat.

Élősködők

Főleg kijárós macskák esetében a fülrühösség viszonylag gyakran megjelenik. Ilyen esetekben ezek a mikroszkopikus paraziták elszaporodnak a fülben, a fül próbál védekezni azáltal, hogy egyre több fülváladékot termel, ám ezek az élőlények ezt a váladékot szeretik, így még többen lesznek a hallójáratokban. A fülrühök folyamatos mozgása miatt az állatoknak állandó vakarási ingerük van, így képesek akár a fülkagylóikat, valamint a fül körüli területet sebesre, véresre vakarni, fülüket folyamatosan rázzák.

Idegen test

Főleg a nyári-őszi szezonban gyakori, hogy idegen test, legtöbbször toklász megy séta közben a kutyus fülébe. Ezek a növényi részek egy irányba álló tüskéik révén a hallójáratban csak lefelé tudnak menni, így minden fülvakarással, dörzsöléssel egyre mélyebbre kerülnek. Toklász esetén általában a tünetek egy fülre koncentrálódnak (egyik oldali fül vakarása, fej oldalra tartása, a tünetek hirtelen jelentkezése főleg séta után), a hallójárat vizsgálatakor az állatok nagyfokú fájdalmat jeleznek, hiszen a szúrós részek a gyulladt szöveteket könnyen felsérthetik.

Daganat

A hallójáratban is találkozhatunk különböző típusú daganatokkal, melyek a környező nyálkahártya gyulladását vonhatják magukkal. Ezek a daganatok általában jóindulatúak.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.04.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.