Humán gyógyszerek és az állatok - Adhatom-e vagy sem?

Humán gyógyszerek és az állatok - Adhatom-e vagy sem?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kiszely Sára, állatorvos
A legtöbb háztartásban számos gyógyszer áll rendelkezésünkre, azonban mindig kérdés, hogy kiskedvenceinknek mit adhatunk ezek közül. Cikkünkben összeszedtünk pár általános gyógyszer- és táplálék kiegészítő csoportot, amelyeknél gyakran felmerül az „Adhatom-e vagy sem?” kérdés.

Antibiotikumok

Különböző bakteriális fertőzés esetében számos antibiotikum használható állatainknál. A legtöbb hatóanyag elérhető humán és állatorvosi változatban is.  Az állatorvosi készítmények (tabletták, folyadékok, paszták) általában ízesítettek, ezzel könnyítve az otthoni beadást. Ezen felül a bennük lévő hatóanyag mennyisége is úgy lett megállapítva, hogy azt minél könnyebben lehessen osztani, amennyiben szükséges. A leggyakrabban használt humán gyógyszerek (pl. amoxicillin-klavulánsav, metronidazol, cefalosporinok) többsége állatoknál is alkalmazható, azonban ezek adagolása eltér az embereknek szánt dózisoktól. Lehetőleg mindig az állatorvosunk által kiadott vagy felírt antibiotikumon alkalmazzuk a megadott dózisban.

Fájdalom- és lázcsillapítók

Ha állatunk bágyadt, levert, lázas, természetes, hogy segíteni szeretnénk neki, hogy minél hamarabb újra jól érezze magát. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a legtöbb emberek számára készült fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer hatóanyaga káros számukra. Érzékenység esetén akár egy szem tabletta is súlyos gyomor- és bélfekélyeket, májkárosodást vagy veseelégtelenséget okozhat. Az alábbi hatóanyagú gyógyszerek adását kerüljük el mindenképp:

  • diklofenák,
  • ibuprofen,
  • paracetamol,
  • naproxen.

Bélflóra javítók

Hasmenéses történetek esetében, akár hosszabb antibiotikum kúra miatt, akár egyéb okok miatt, gyakran kérdezik tőlünk a gazdik, hogy adhatnak-e otthon embereknek szánt bélflóra javítót kedvenceiknek. Fontos tudni, hogy állataink bélflóra összetevője más, mint a miénk, így a humán probiotikumok adásával ugyan kárt nem feltétlenül okozunk, de elképzelhető, hogy nem fogjuk elérni vele a célt, amit szeretnénk. Ezért ilyen esetben állatorvosunktól olyan bélflóra javítókat kérjünk, amelyeket kifejezetten kiskedvenceink számára állítanak össze.

Vitaminok, ásványi anyagok

A jobb minőségű kutya- és macskaeledelek úgy vannak összeállítva, hogy azokban benne legyen minden, amire kis kedvencünk immunrendszerének szüksége van az ideális működéshez. Emiatt plusz kiegészítés, ha az az egészségügyi állapota alapján nem indokolt, nem feltétlenül szükséges. Amennyiben a kutyusunk vagy cicusunk valamilyen egészségügyi okból mégis valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag kiegészítésre szorul, úgy mindig kérjük ki az állatorvosunk véleményét a különböző termékekkel kapcsolatban.

Minden esetben kérjük ki állatorvos véleményét!

Összességében fontos megjegyezni, hogy elsősorban mindig csak az állatorvos által adott gyógyszert adjuk kisállatainknak, hiszen egyes hatóanyagok súlyos károkat okozhatnak. Amennyiben kutyánk vagy macskánk otthon véletlenül valamilyen gyógyszert lenyel, minél hamarabb hívjunk fel egy állatorvost és kérjük ki a véleményét az adott hatóanyaggal és a további teendőkkel kapcsolatban.

Útmutató

  • Kizárólag az állatorvos által adott gyógyszert adjuk kisállatainknak, hiszen egyes hatóanyagok súlyos károkat okozhatnak.
  • Amennyiben kutyánk vagy macskánk otthon véletlenül valamilyen gyógyszert lenyel, minél hamarabb hívjunk fel egy állatorvost és kérjük ki a véleményét az adott hatóanyaggal és a további teendőkkel kapcsolatban.
Hasznos lehet
Szerezz Te is gazdijogsit!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által meghirdetett ingyenes Gazdijogsi program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a...