Égési hólyagok: mit tegyünk és mit ne?

Égési hólyagok: mit tegyünk és mit ne?

Égési hólyagok: mit tegyünk és mit ne?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.10.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Égési hólyagnak a bőr alatti átlátszó buborékot nevezzük, ami általában váladékkal van tele, amely egyfajta védőréteg az égett területen. Az égési hólyagok különböznek a kiütésektől, általában hőforrásból, vegyszerekből, fagyásból vagy napégésből eredő másodfokú égési sérüléseknél fordulnak elő.

Az égési hólyagok kezelése a mögöttes égési sérülés súlyosságától függően változik. Az égési sérüléseknek három szintje van. Az elsőfokú égési sérülések a bőr külső rétegét érintik, és nem mindig hólyagosodnak fel. A másodfokú égési sérülések a bőr külső és alatta lévő rétegeit érintik, és általában azonnal felhólyagosodnak. A harmadfokú égési sérülések a bőr legmélyebb rétegeit érintik, ahol szintén hólyagok alakulhatnak ki.

Az alapvető elsősegélynyújtás az elsőfokú és az enyhe másodfokú égési sérüléseken segíthet, míg a közepes vagy súlyos másodfokú égési sérüléseknél és minden harmadfokú égési sérülésnél orvosi ellátás szükséges. Az enyhe égési hólyagok is orvosi ellátást igényelhetnek, ha az égés helye elfertőződik.

Az égési hólyagok kezelése otthon

Az elsőfokú égési sérüléseknél és az enyhe másodfokú égési sérüléseknél előforduló hólyagok általában otthoni ellátással kezelhetők. A terület gyógyulásának elősegítése érdekében a következő lépések segíthetnek:

 • Közvetlenül a sérülés után tartsa az égési sérülést nem túl hideg víz alá, vagy használjon hideg borogatást 5-10 percig.
 • Óvatosan mossa le a területet vízzel.
 • Naponta kétszer-háromszor kenje be aloe verás kenőcsel.
 • Lazán tekerje be steril, tapadásmentes gézzel, és naponta egyszer cserélje ki.
 • Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót bármilyen fájdalom vagy gyulladás esetén.
 • Tartsa tisztán a területet.
 • Ügyeljen a fertőzés jeleire, amelyek orvosi ellátást igényelhetnek.

Megfelelő kezeléssel és gondozással a legtöbb kisebb égési hólyag körülbelül egy hét alatt elmúlik. Ha azt észleli, hogy az égési hólyag egy hét múlva sem gyógyul, azonnal forduljon orvoshoz.

Mikor forduljunk azonnal orvoshoz?

Súlyos, égési hólyagokkal járó másodfokú égési sérülések és minden harmadfokú égési sérülés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Menjen azonnal a sürgősségi osztályra, ha a következő tüneteket észleli: 

 • Égési hólyagok az arcon, a kezeken, a lábakon vagy a nemi szerveken.
 • Több hólyag sötétvörös színű és fényes az égési felületen.
 • Fokozott fájdalom vagy duzzanat.
 • Láz.
 • Légszomj.
 • Duzzadt nyirokcsomók.

Amennyiben súlyos az égés, azonnal hívjon mentőt!

Amíg orvosi segítségre vár, a következőket kell tennie:

 • Emelje fel az égett területet a szív szintje fölé, ha lehetséges.
 • Tegyen nedves, tiszta, hűvös (nem hideg) kendőt az égett területre.
 • Feküdjön le, emelje fel a lábát, és tartsa melegen a test többi részét, hogy elkerülje a sokkot.
 • Győződjön meg arról, hogy semmilyen ruha nem ragadt az égési helyre.

Orvosa szükség esetén leeresztheti a folyadékkal teli hólyagokat steril módon. Továbbá felírhat gyógyszereket a gyulladás vagy a fertőzés kezelésére, adhat infúziót a sokk megelőzése és a kiszáradás elkerülése miatt.

Mit ne tegyünk?

Ha azt észleli, hogy bőre felhólyagosodott az égési sérülés után, kövesse az alábbi irányelveket:

 • Ne nyomja ki a hólyagokat, mert ez fertőzést okozhat.
 • Ne helyezzen jeget vagy jéghideg vizet közvetlenül a területre, mert csökkentheti a testhőmérsékletet, és további fájdalmat és a bőrszövet károsodását okozhatja.
 • Ne alkalmazzon háztartási vagy illatanyaggal töltött termékeket, például vajat, olajat, tojást, tejfölt, testápolókat, spray-ket vagy krémeket a hólyagokra és az égési területre.
 • Ne vakarja a hólyagokat, ha viszketni kezdenek, mert kirepedhetnek, így a bőr sebezhetőbbé válhat a fertőzésekkel szemben.
 • Ne alkalmazzon szoros kötést, amely további nyomást gyakorol a hólyagokra.
 • Ne érintse meg a hólyagokat kézmosás nélkül, tartsa tisztán és bekötözve a területet a fertőzés elkerülése érdekében.

Az égési sérülések, így az égési hólyagok kialakulása nem mindig megelőzhetőek, de a szakértők a következő biztonsági intézkedéseket javasolják az égés kockázatának csökkentése érdekében:

Legyen óvatos a konyhában, különösen forró tárgyak kezelésekor vagy a főzőlap, sütő körüli munkák során, és soha ne hagyjon ételt a tűzhelyen felügyelet nélkül.

Csökkentse a vízforraló teljesítményét, hogy elkerülje a leforrázást, és mindig könyökkel tesztelje a vizet fürdés előtt, különösen csecsemők és gyermekek esetében.

A gyufákat és öngyújtókat tartsa elzárva vagy biztonságos helyen, távol a gyermekektől vagy a veszélyeztetett családtagoktól.

Kirándulás alatt viseljen az időjárásnak megfelelő ruházatot a fagy általi sérülések elkerülése érdekében.

Használjon széles spektrumú fényvédőt, és keressen gyakran árnyékot, ha azt tervezi, hogy hosszabb ideig tartózkodik a napon vagy melegben.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.10.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.