Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.07.
Szerző: doktorGO
A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de az elején javasolt a kiegészítő védekezés. Mikortól nyújt teljes védelmet a tabletta?

A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de valamennyi idő kell, amíg a bogyók kifejtik peteérést gátló hatásukat, ezért 14 napig javasolt az óvszerrel kiegészített védekezés, utána már biztonságos az együttlét.

A megvonásos vérzés

A fogamzásgátló tabletta szedése alatt a 21. szem bevétele után kell a 7 napos gyógyszermentes időszakot tartani. Ez alatt a hét alatt fog megjönni az úgynevezett megvonásos vérzés általában a 3-4-ik napon. Az első hónapokban előfordulhat, hogy a vérzés nem jelentkezik, vagy csak barnás váladékozás van. Ettől nem kell megijedni. Ha felmerül a terhesség lehetősége, azt egyszerűen egy terhességi teszt elvégzésével ki lehet zárni. Amikor letelt a 7 gyógyszermentes nap, a tablettát újra el kell kezdeni szedni, nem baj, ha még mindig van menzesz.

Hamarabb, vagy később jön a menzesz?

Egy-egy alkalommal előfordulhat, hogy a vérzés hamarabb jön meg, mint a gyógyszermentes nap, de ha többször ismétlődik, érdemes elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra, lehetséges, hogy gyógyszerváltásra kerül sor.

Amennyiben késik a menzesz, érdemes elvégezni egy terhességi tesztet a biztonság kedvéért, de néha a késés is előfordulhat, és nem jelent problémát. Amennyiben rendszeresen nem jelentkezik vérzés, vagy a mennyisége hónapról-hónapra csökken, keressük fel nőgyógyászunkat, előfordulhat, hogy tablettaváltásra van szükség.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a gyógyszeres terápia témában?
Hasznos lehet
A visszerek nem minden esetben jelentenek betegséget, gyakran csupán esztétikai problémák. Milyen hatóanyagokat válasszunk a visszeres láb kezelésére?
Az arcon megjelenő pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek. Milyen megjelenési formái lehetnek és mi okozza őket? ...
Teknősbéka nyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nem csak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet.
A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben. Mikor és kiknek ajánlott a palliatív ellátás?