Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

Mikortól nyújt védelmet a fogamzásgátló?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.07.
Szerző: doktorGO
A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de az elején javasolt a kiegészítő védekezés. Mikortól nyújt teljes védelmet a tabletta?

A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de valamennyi idő kell, amíg a bogyók kifejtik peteérést gátló hatásukat, ezért 14 napig javasolt az óvszerrel kiegészített védekezés, utána már biztonságos az együttlét.

A megvonásos vérzés

A fogamzásgátló tabletta szedése alatt a 21. szem bevétele után kell a 7 napos gyógyszermentes időszakot tartani. Ez alatt a hét alatt fog megjönni az úgynevezett megvonásos vérzés általában a 3-4-ik napon. Az első hónapokban előfordulhat, hogy a vérzés nem jelentkezik, vagy csak barnás váladékozás van. Ettől nem kell megijedni. Ha felmerül a terhesség lehetősége, azt egyszerűen egy terhességi teszt elvégzésével ki lehet zárni. Amikor letelt a 7 gyógyszermentes nap, a tablettát újra el kell kezdeni szedni, nem baj, ha még mindig van menzesz.

Hamarabb, vagy később jön a menzesz?

Egy-egy alkalommal előfordulhat, hogy a vérzés hamarabb jön meg, mint a gyógyszermentes nap, de ha többször ismétlődik, érdemes elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra, lehetséges, hogy gyógyszerváltásra kerül sor.

Amennyiben késik a menzesz, érdemes elvégezni egy terhességi tesztet a biztonság kedvéért, de néha a késés is előfordulhat, és nem jelent problémát. Amennyiben rendszeresen nem jelentkezik vérzés, vagy a mennyisége hónapról-hónapra csökken, keressük fel nőgyógyászunkat, előfordulhat, hogy tablettaváltásra van szükség.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a gyógyszeres terápia témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.