Tumormarker

Tumormarker

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a szervezetben lévő rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Mire alkalmas a tumormarker vizsgálat?

Mik azok a tumormarkerek?

Tumormarkereknek nevezzük azokat a szervezetben lévő anyagokat (legtöbbször fehérjék, de hormonok is lehetnek), amelynek a megváltozott koncentrációja valamilyen daganatos betegségre hívhatja fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy önmagában nem elegendő a daganatos betegségek diagnosztizálásához, ezért minden esetben szükség van szövettani vizsgálatra is a daganatos betegségek gyanúja esetén.

Mire alkalmas a tumormarker vizsgálat?

  • A terápia hatékonyságát tudja jelezni, ha a tumormarker értéke a kezelés ideje alatt csökken.
  • Emelkedett értékek esetén a kezelés vagy a kórlefolyás kedvezőtlen.
  • Kontrollvizsgálatoknál lehet óriási szerepe, hiszen gyógyult státusz esetén, a hirtelen érték emelkedés kiújulásra utalhat.  

Melyek a leggyakoribb tumormarkerek?

  • Prosztatarák szűrés - PSA tumormarker vizsgálat, PCA 3
  • Enzimes béldaganatszűrés - M2 piruvátkináz teszt
  • Petefészekdaganat szűrés - CA 125 és HE4
  • Emlőrák tumormarkere - CA 15-3
  • Here, hasnyálmirigy, petefészek, emlő - HCG
  • Gyomor-bélrendszeri daganat tumormarkerei - CEA, AFP, CA 19-9

Mikor érdemes elvégeztetni a tumormarker vizsgálatot?

Amennyiben a családban előfordult már daganatos megbetegedés, érdemes rendszeresen ellenőriztetni tumormarkereket, hiszen kezdeti stádiumban a daganatos elváltozások nem feltétlenül okoznak tüneteket, a korai felismerés pedig életet menthet.

Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.