Tumormarker

Tumormarker

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a szervezetben lévő rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Mire alkalmas a tumormarker vizsgálat?

Mik azok a tumormarkerek?

Tumormarkereknek nevezzük azokat a szervezetben lévő anyagokat (legtöbbször fehérjék, de hormonok is lehetnek), amelynek a megváltozott koncentrációja valamilyen daganatos betegségre hívhatja fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy önmagában nem elegendő a daganatos betegségek diagnosztizálásához, ezért minden esetben szükség van szövettani vizsgálatra is a daganatos betegségek gyanúja esetén.

Mire alkalmas a tumormarker vizsgálat?

  • A terápia hatékonyságát tudja jelezni, ha a tumormarker értéke a kezelés ideje alatt csökken.
  • Emelkedett értékek esetén a kezelés vagy a kórlefolyás kedvezőtlen.
  • Kontrollvizsgálatoknál lehet óriási szerepe, hiszen gyógyult státusz esetén, a hirtelen érték emelkedés kiújulásra utalhat.  

Melyek a leggyakoribb tumormarkerek?

  • Prosztatarák szűrés - PSA tumormarker vizsgálat, PCA 3
  • Enzimes béldaganatszűrés - M2 piruvátkináz teszt
  • Petefészekdaganat szűrés - CA 125 és HE4
  • Emlőrák tumormarkere - CA 15-3
  • Here, hasnyálmirigy, petefészek, emlő - HCG
  • Gyomor-bélrendszeri daganat tumormarkerei - CEA, AFP, CA 19-9

Mikor érdemes elvégeztetni a tumormarker vizsgálatot?

Amennyiben a családban előfordult már daganatos megbetegedés, érdemes rendszeresen ellenőriztetni tumormarkereket, hiszen kezdeti stádiumban a daganatos elváltozások nem feltétlenül okoznak tüneteket, a korai felismerés pedig életet menthet. 40 éves kor fölött, illetve egészségtelen életmód folytatása mellett (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás) is érdemes ellenőriztetni.

Szintén érdemes lehet a rendszeres ellenőrzés a daganatos megbetegedésből kigyógyultak számára is. A tumormarkerek változása alapján ugyanis a kezelőorvos még idejében észreveheti az esetleges visszaesést.

Hogyan történik a vizsgálat?

A tumormarkerek vizsgálata vérminta alapján történik. Bizonyos tumoroknál ugyanis jellemző tumormarkerek jelennek meg a vérben. A vérvételre - amennyiben csak tumormarker vizsgálat lesz - nem kell éhgyomorral megérkezni, de tanácsos előtte meginni egy nagy pohár vizet, hogy hígabb legyen a vér állapota. A vizsgálat általában 15 percet vesz igénybe. A vérvétel után a megszokott rendben folytathatjuk a napunkat, de azért kerüljük a megerőltető fizikai aktivitást.

Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?