Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?

Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?

Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Van-e kockázata a teljes testet célzó daganatot kutató vizsgálatoknak? Mennyire hatékony ez az eljárás? Érdemes-e igénybe venni, ha nincsenek rákra utaló tüneteink?

Elsősorban a magánrendelőkben érhetők el azok a teljes testet érintő képalkotó vizsgálatok, amelyek a daganatok korai felismerését célozzák olyan embereknél, akiknek nincsenek rákkal kapcsolatos tüneteik. Leggyakrabban CT vizsgálatokkal történik, de MRI és PET berendezések is alkalmasak a vizsgálat lebonyolítására.  Ezeket a készülékeket általában sérülések, belső vérzések és a már kialakult daganatos betegségek nyomonkövetésére használják, azonban elkezdték szűrőberendezésként is alkalmazni ezeket az eszközöket.

Érdemes-e igénybe venni a teljes tesztes vizsgálatot?

A vizsgálatot olyan egészséges embereknek ajánlják, akiknek nincsenek rákra utaló tüneteik, de szeretnék tudni, hogy érintettek-e a daganatos betegségekben. Bár ez először egy remek ötletnek tűnhet, mégis a szakértők jelenlegi álláspontja szerint nagyobb az egészségügyi kockázata a teljes testes vizsgálatnak, mint az előnye. A CT és PET vizsgálatok egyaránt nagymértékű sugárterheléssel járnak azért, hogy részletes képet tudjanak készíteni a test belső szöveteiről, ezért ezt a diagnosztikai eljárást a mindennapokban is csak indokolt esetben végzik el (pl. belső vérzések, daganatok nyomon követésére, stb.).  Az orvosok egyelőre nem tekintik hatékony szűrővizsgálatnak a rák korai felismerésében, hiszen nem célzottan egy kis területet vizsgálnak, ami megnehezíti a pontos diagózis felállítását, így megvan az esély arra, hogy  hamis biztonságérzetet adhatnak a vizsgálatban résztvevőknek.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Is a Full-Body Scan Effective at Detecting Cancer? (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.