Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó

Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó

Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár évekkel később a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrongot megfosztották a bajnoki címeitől, a rákból való gyógyulása, és az „életbe való visszatérése”, sportteljesítménye mindenképpen figyelemre méltó.

Lance Armstrong életében 24 évesen jött el a fordulópont, amikor az agyára és tüdejére átterjedő hererákot diagnosztizáltak nála. Mindössze egy évet jósoltak neki, mert túlélési esélyét körülbelül 3 százalékra becsülték. Négy kemoterápiás kezelésen és a daganatokat eltávolító műtéteken esett át, majd végül teljesen felépült és kigyógyult a betegségből. Gyógyulása után hét éven keresztül megszakítás nélkül nyerte meg a Tour de France francia körversenyeket.

1997-ben létrehozott egy rákellenes szervezetet Lance Armstrong Foundation néven, amivel szerette volna felhívni a figyelmet a rákkal kapcsolatos információkra és terápiás kutatásainak továbbfejlesztésére. Egy nyilatkozatában az alábbiakat mondta: "Köszönettel tartozom az orvosoknak, az ápolóknak és az orvostudománynak, és szeretném viszonozni nekik a munkájukat és a törődést."

Milyen tünetek utalhatnak hererákra?

  • Csomó a herében,
  • alhasi fájdalom,
  • fáradékonyság,
  • here érzészavar (elnehezülő érzés, feszülés),
  • heregyulladás miatti fájdalom,
  • duzzanat,
  • folyadékgyülem a herében,
  • emlőben érzett érzékeny csomó,
  • áttétek következtében kialakuló tünetek (pl. köhögés, fájdalom, nehézlégzés).

Mit tehetünk hererák gyanúja esetén?

Fontos kiemelni, hogy a herében tapintható csomó nem feltétlenül utal rosszindulatú daganat (pl. ciszta) jelenlétére, azonban gyanú esetén forduljunk mielőbb urológushoz, aki fizikális és ultrahang vizsgálattal alátámasztja vagy kizárja a diagnózist.

Forrás:Curability of cancer by radiotherapy and chemotherapy, including in neuraxial neoplasms (PubMed), Testicular Cancer (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?
Van-e kockázata a teljes testet célzó daganatot kutató vizsgálatoknak? Mennyire hatékony ez az eljárás? Érdemes-e igénybe venni, ha nincsenek rákra utaló tüneteink?
A mellékvesekéreg-rák azonosításának új módszerét vizsgálják
Már szabadalmi eljárás alatt van a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének kutatócsoportja által kifejlesztett, mellékvesekéreg daganatok szövettani diagnosztizálását segítő innovatív eljárás....
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.