Mit tegyünk gyermekbántalmazás esetén?

Mit tegyünk gyermekbántalmazás esetén?

Mit tegyünk gyermekbántalmazás esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A bántalmazott gyerekek sokszor nem érzik, hogy ami velük történik, az nem természetes. Mit tehetünk a gyerekek védelme érdekében és mit tehetnek a gyerekek maguk, hogy felismerjék, hogy az, ami velük történik, nem természetes?

Szakértők szerint a koronavírus-járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság az utóbbi két évben még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára, a pandémia alatt jelentős mértékben nőtt a gyermekbántalmazási esetek száma.

Ne maradjunk közömbösek!

A bántalmazásnak vannak jelei, ezeket általában sokan észlelhetik, mégis kevesen mernek lépni. Kutatások is bizonyítják, hogy a bántalmazott gyermek számára az egyik leginkább traumatizáló tényező a külvilág közönye, ha úgy érzi, hogy számos felnőtt érzékelhette volna a problémát, mégis közömbösek maradtak. Pedig mindannyian a gyermekvédelmi jelzőrendszer részei vagyunk, egyszerű járókelőként vagy szomszédként is.

Ismerjük fel, hogy gond van!

„Mindnyájan találkozhatunk gyermekbántalmazással, de sokszor előfordulhat, hogy nem vagyunk biztosak benne, hogy ránk tartozik-e és közbeavatkozhatunk-e. A legfontosabb, hogy fel tudjuk ismerni, ha egy gyereket bántalmaznak, érezzük át, hogy nekünk is közünk van hozzá. Tegyünk a bántalmazás ellen és a megfelelő módon védjük meg a gyermeket.

Hogyan segítsünk?

Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk, ezért az UNICEF Magyarország „Ismerd fel és tegyél ellene!” címmel gyermekvédelmi kisokost állított össze a bántalmazás ellen, ami segít, hogy tudjuk, mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért.” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...