Miért teljesíthet kevésbé jól a gyorsteszt az Omikron esetében?

Miért teljesíthet kevésbé jól a gyorsteszt az Omikron esetében?

Miért teljesíthet kevésbé jól a gyorsteszt az Omikron esetében?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A tudósok és a közegészségügyi szakértők számos hipotézist állítottak fel annak magyarázatára, hogy bizonyos gyors antigéntesztek miért teljesítenek valamivel gyengébbet az Omikron esetében. Melyek ezek?

“Az eszközök kevésbé érzékenyek”

Az egyik lehetőség, amelyet az FDA kiemelt, az, hogy az eszközök kevésbé érzékenyek a SARS-CoV-2 e sajátos formájára. Ez akkor fordulhat elő, ha a gyorstesztben lévő antitestek rosszabbul kötődnek a mintában lévő adott vírusantigénhez, feltehetően az adott antigén szerkezetének megváltozása miatt.

Az egyesült királyságbeli Avacta cég a közelmúltban éppen az ilyen csökkent érzékenységre hivatkozott amikor szüneteltette saját gyors antigéntesztje értékesítését, miután a házon belüli laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az eszköz kevesebb Omikron-esetet azonosított, mint más változatokkal történő fertőzést a klinikai mintákban.

“Nem megfelelő helyen történik a mintavétel”

Egyes kutatók, valamint az Abbott tesztgyártó azt is megjegyezték, hogy bár az Omikron genetikai mutációkat tartalmaz elődeihez képest, sok ilyen mutáció az úgynevezett tüske fehérjében található, nem pedig a megcélzott nukleokapszid fehérjében.

Ez megtörténhet akkor, ha az Omicron a test különböző részein replikálódik a korábbi változatokhoz képest és így „talán az emberek nem a megfelelő helyen vesznek mintát ahhoz, hogy kimutathassák a vírust” – mondta Gigi Kwik Gronvall immunológus, vezető, Johns Hopkins Center for Health Security tudósa és a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health docense.

A torokból vett minta pontosabb

Egyes kutatók szerint a gyors antigéntesztek és a PCR nyáltesztek összehasonlítása során szintén arra jutottak, hogy a torokból vett minta pontosabb.

Dél-afrikai kutatók szerint a PCR-tesztek jobban kimutatták a pozitív eseteket a toroktamponnal, mint az orrtamponna, ebből azonban még nem következik biztosan az, hogy a mintavétel helye hozzájárul-e az Omikron tesztek teljesítményének különbségeihez.

Gyorsabb terjedés

Egy másik lehetőség az, hogy az Omikron bizonyos szövetekben sokkal gyorsabban replikálódik, mint a korábbi változatok. Ebből következik, hogy a negatív eredmény rövidebb ideig informatív, így az emberek a teszt kimutatási küszöbe alatt sokkal gyorsabban válnak pozitívvá, mint a Delta esetében. Ez a feltevésmegmagyarázhat néhány tanulmányt, amelyek szerint az emberek már azelőtt fertőztek, mielőtt pozitívak lettek volna.

Fordította: Szegő Miklós, Forrás: Are Rapid Tests Worse at Detecting Omicron—and Does It Matter?

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.