Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.08.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.

A nyári hőmérséklet és a páratartalom gyakran megzavarja az alvást. Európa egyes részein rekord meleg időjárás söpört végig ezen a nyáron, a hőség tombol. 

Ha az ágy körül kavargó környezeti hőmérséklet meleg és párás, az megnehezítheti az alvást. A testhőmérséklet egy-két fokkal leesik közvetlenül alvás előtt és közben, hogy segítsen a szervezetnek más mechanizmusokra összpontosítani, ezért hűvösebb szobában is jobban alszunk.

A légkondicionáló hőmérsékletének beállításán túl – és akkor, amikor a klíma beállítása nem lehetséges – próbálja ki ezeket a lépéseket a pihentető alvás érdekében, még a nyár legforróbb napjain is.

Tartsa lehúzva a redőnyt a nap folyamán

A hőmérséklet szabályozásához érdemes lehúzva tartani a redőnyöket, hogy csökkentse a napközbeni felmelegedést. Bár ez kis lépésnek tűnhet, valójában jelentős változást eredményezhet, ugyanis lehúzott állapotban a szigetelt cellás árnyékolók akár 60 százalékkal is csökkenthetik az ablakokon keresztül érkező napsugárzást. Továbbá a világos színű függönyök is 33 százalékkal csökkenthetik a hőmérséklet növekedést.

Kerülje az erőteljes testmozgást, a nehéz ételeket és az alkoholfogyasztást 4 órával lefekvés előtt

A mentális és fizikai lenyugvás segíthet a testnek, amikor az megpróbál fiziológiailag lehűlni. Kerülje a stresszes tevékenységeket, a nehéz étkezéseket és az intenzív esti testmozgást, mivel ezek a tényezők mind felmelegítik testünket.

Ha pedig úgy dönt, hogy a nap folyamán iszik alkoholt, tegye azt mértékkel (nőknél legfeljebb napi egy italt, férfiaknál legfeljebb napi kettőt), amit legalább 4 órával azelőtt fogyasszon el, hogy elérkezne a lefekvés ideje. 

Használjon párátlanítót és ventilátort

Ha nincs klímája, érdemes elhelyezni egy tálat hideg vízzel és jéggel a hálószobájában. Helyezzen egy ventilátort mögé, majd állítsa az ágy felé, hogy felerősítse a ventilátor hűsítő hatását. Az ideális beltéri páratartalom 30 és 50 százalék között van. A párátlanító vagy falra szerelhető páramentesítő segíthet a páratartalom szabályozásában.

Zuhanyozzon, mielőtt lefekszik

A lefekvés előtti zuhanyozás természetesen hűti le a testet.  Egy hűvös vagy langyos zuhany egy-két órával lefekvés előtt jelentősen javíthatja az alvást. Teste viszonylag hűvösnek érzi magát, amikor kilép a zuhanyból, és tovább hűl, miközben felkészül az alvásra.

Minél kevesebb ruha

A vékony pizsama, amely jól szellőzik, szintén segítségünkre lehet. Válasszon természetes anyagból, például pamutból, világos gyapjúból vagy selyemből készült pizsamát. 

Próbáljon ki egy hűtőmatracot

Sok matrac felépítésének fontos eleme a hőmérséklet-szabályozás. A kis légbuborékok a matracban növelhetik a légáteresztő képességet és csökkenthetik a hővisszatartást, ezért érdemes lehet ebbe beruházni, mely évekig a hasznunkra válik.

A kiegészítők is fontosak

Vannak olyan párnák, lepedők és pizsamák, amelyek anyagai enyhe hűtést biztosítanak. Az olyan szövetek, mint a bambusz vagy a pamut légáteresztőek, és elvezetik a nedvességet, de valójában nem változtatják meg a tér hőmérsékletét. Ezek korlátozott mértékű megkönnyebbülést kínálhatnak, de a jobb hatás érdekében érdemes más hűtőberendezéssel (például ventilátorral vagy légkondicionálóval) együtt használni őket.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.08.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
9 ok, amiért nem kell félni az egészséges szénhidrátoktól
Bár a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztás esetén károsak lehetnek, a teljes értékű szénhidrátforrások hihetetlenül egészségesek. Tény, hogy a világ legegészségesebb ételei közül sok magas...
Rossz ötlet közvetlenül étkezés után aludni menni?
Sokan nassolnak vacsora és lefekvés között, leggyakrabban fagylaltot, sütiket, chipset, pattogatott kukoricát fogyasztunk. A teli gyomorral vagy közvetlenül egy nehéz étkezést követő ágyba kerülés...
Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?
Tapasztalt már valaha migrénes fejfájást? A tünetek gyakoriságától függően van különbség az epizodikus és krónikus migrén között. Melyek ezek és mit tehet ellene?
Az adósság pszichológiája
A hitelfelvétel hátterében sokféle pénzügyi indok állhat, de nem érdemes megfelejtkezni a pszichológiai mozgató rugókról sem. Nézzük meg, hogy milyen lelki tényezők állnak a háttérben és hogyan...