Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.08.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.

A nyári hőmérséklet és a páratartalom gyakran megzavarja az alvást. Európa egyes részein rekord meleg időjárás söpört végig ezen a nyáron, a hőség tombol. 

Ha az ágy körül kavargó környezeti hőmérséklet meleg és párás, az megnehezítheti az alvást. A testhőmérséklet egy-két fokkal leesik közvetlenül alvás előtt és közben, hogy segítsen a szervezetnek más mechanizmusokra összpontosítani, ezért hűvösebb szobában is jobban alszunk.

A légkondicionáló hőmérsékletének beállításán túl – és akkor, amikor a klíma beállítása nem lehetséges – próbálja ki ezeket a lépéseket a pihentető alvás érdekében, még a nyár legforróbb napjain is.

Tartsa lehúzva a redőnyt a nap folyamán

A hőmérséklet szabályozásához érdemes lehúzva tartani a redőnyöket, hogy csökkentse a napközbeni felmelegedést. Bár ez kis lépésnek tűnhet, valójában jelentős változást eredményezhet, ugyanis lehúzott állapotban a szigetelt cellás árnyékolók akár 60 százalékkal is csökkenthetik az ablakokon keresztül érkező napsugárzást. Továbbá a világos színű függönyök is 33 százalékkal csökkenthetik a hőmérséklet növekedést.

Kerülje az erőteljes testmozgást, a nehéz ételeket és az alkoholfogyasztást 4 órával lefekvés előtt

A mentális és fizikai lenyugvás segíthet a testnek, amikor az megpróbál fiziológiailag lehűlni. Kerülje a stresszes tevékenységeket, a nehéz étkezéseket és az intenzív esti testmozgást, mivel ezek a tényezők mind felmelegítik testünket.

Ha pedig úgy dönt, hogy a nap folyamán iszik alkoholt, tegye azt mértékkel (nőknél legfeljebb napi egy italt, férfiaknál legfeljebb napi kettőt), amit legalább 4 órával azelőtt fogyasszon el, hogy elérkezne a lefekvés ideje. 

Használjon párátlanítót és ventilátort

Ha nincs klímája, érdemes elhelyezni egy tálat hideg vízzel és jéggel a hálószobájában. Helyezzen egy ventilátort mögé, majd állítsa az ágy felé, hogy felerősítse a ventilátor hűsítő hatását. Az ideális beltéri páratartalom 30 és 50 százalék között van. A párátlanító vagy falra szerelhető páramentesítő segíthet a páratartalom szabályozásában.

Zuhanyozzon, mielőtt lefekszik

A lefekvés előtti zuhanyozás természetesen hűti le a testet.  Egy hűvös vagy langyos zuhany egy-két órával lefekvés előtt jelentősen javíthatja az alvást. Teste viszonylag hűvösnek érzi magát, amikor kilép a zuhanyból, és tovább hűl, miközben felkészül az alvásra.

Minél kevesebb ruha

A vékony pizsama, amely jól szellőzik, szintén segítségünkre lehet. Válasszon természetes anyagból, például pamutból, világos gyapjúból vagy selyemből készült pizsamát. 

Próbáljon ki egy hűtőmatracot

Sok matrac felépítésének fontos eleme a hőmérséklet-szabályozás. A kis légbuborékok a matracban növelhetik a légáteresztő képességet és csökkenthetik a hővisszatartást, ezért érdemes lehet ebbe beruházni, mely évekig a hasznunkra válik.

A kiegészítők is fontosak

Vannak olyan párnák, lepedők és pizsamák, amelyek anyagai enyhe hűtést biztosítanak. Az olyan szövetek, mint a bambusz vagy a pamut légáteresztőek, és elvezetik a nedvességet, de valójában nem változtatják meg a tér hőmérsékletét. Ezek korlátozott mértékű megkönnyebbülést kínálhatnak, de a jobb hatás érdekében érdemes más hűtőberendezéssel (például ventilátorral vagy légkondicionálóval) együtt használni őket.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.08.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Ultra-feldolgozott reggeli ételek - Hogyan döntse el, melyiket kerülje el?
Egy tanulmány az ultra-feldolgozott élelmiszereket, köztük bizonyos alapvető reggeli alapanyagokat a korai halálozás nagyobb kockázatával hozta összefüggésbe. A fagyasztott gofri, a joghurt és a...
Mi az a jeges fürdő?
A közösségi médiában egyre felkapottabb trend az egészségmegőrzés és fogyás céljából vett jeges fürdő. Valóban érdemes kipróbálni?
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...