Milyen tünetei lehetnek a pyometrának?

Milyen tünetei lehetnek a pyometrának?

Milyen tünetei lehetnek a pyometrának?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.12.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A pyometra, vagyis a gennyes méhgyulladás a nőstény kutyák és macskák esetében előforduló, egyes esetekben életet veszélyeztető betegség. Cikkünkben röviden beszélünk a fontosabb tudnivalókról.

Milyen tünetei lehetnek a méhgyulladásnak?

A méhgyulladás tünetei legtöbbször az ivarzást követően 2-3 hónappal jelentkeznek. Mivel az ivarzás alatt a méhszáj nyitva van, a különböző baktériumok a környezetből könnyebben be tudnak jutni. Az ilyenkor amúgy is érzékenyebb nyálkahártya, fogékonyabb lehet a fertőzésekre, könnyen el tud indulni egy gyulladásos folyamat. Az ivarzás végén a méhszáj részlegesen, vagy teljesen bezárul, az addig a méhben termelődő kóros váladék és a benne szaporodó baktériumok nem tudnak kiürülni. Idővel a váladék mennyisége egyre nagyobb, a gyulladásos izzadmányból pedig baktériumok és toxinok szívódhatnak fel.

Mikor alakulhat ki méhgyulladás?

A méhgyulladás kialakulásának esélye minden ivarzással, álvemhességgel, párzással egyre nagyobb. A különböző fogamzásgátlók használata idővel érzékenyebbé teszi a méhet a fertőzésekre, könnyebben ki tud alakulni a gyulladás. Azoknál az állatoknál, akiknél ivartalanítás során csak a petefészek van eltávolítva, ugyancsak kialakulhat a pyometra, bár ennek esélye lényegesen kisebb.

Miért veszélyes a méhgyulladás?

Legtöbb esetben a beteg állat a gyulladás miatti láz következtében levert, nem eszik, nem szívesen mozog, lázas. Amennyiben a méhszáj részben vagy teljesen nyitott, a pérából jellemzően nagy mennyiségű, bűzös, időnként sötét, véres, sűrű váladék ürül. Ha a méhszáj az ivarzás végén bezárul, úgy a termelődő váladék nem tud kiürülni, ilyenkor a kutya vagy macska hasa szemmel láthatóan kitelik, úgynevezett körtehas alakul ki. Extrém esetben, ha a méhfal nem bírja a feszülést, megreped, ilyenkor a gyulladásos folyadék a hasüregbe kerül, hashártyagyulladás és szepszis alakul ki. A felszívódó toxinok más szervi károsodást (máj-, veseelégtelenség) okozhatnak, amelynek további tünetei is lehetnek (pl. hányás, különböző idegrendszeri tünetek).

Milyen vizsgálat javasolt ilyenkor?

A fizikális vizsgálat (láz, levertség, gennyes hüvelyfolyás) mellett az ultrahangos vizsgálat diagnosztikai jelentőséggel bír, ilyenkor a kitelt méhszarvak egyértelműen láthatóak az ultrahangon. A szervi károsodás megítélése végett – amennyiben elérhető – laborvizsgálat is javasolt, hiszen a máj vagy a vese érintettsége a betegség kimenetelét nagyban befolyásolhatja.

Hogyan kezelhető?

A kezelés során a gyulladás megakadályozása végett antibiotikum kúrára mindenképp szükség van. Amennyiben egyéb szervek is érintettek, infúziós kezelés is szükséges lehet. A gyulladásos váladék kiürítését meg lehet kísérelni gyógyszerekkel, ilyenkor hormonkezeléssel bírjuk a méhet az összehúzódásra, hogy nyomja ki magából a felgyűlt folyadékot. A másik lehetőség a műtét, a méh (és egyidejűleg a petefészkek) eltávolítása megszünteti a szervezetben a gyulladásos gócot, a szervezet a műtétet követően ilyenkor viszonylag gyorsan tud regenerálódni.

Megelőzhető-e a pyometra?

A pyometra megelőzésének legegyszerűbb módja az időben történő ivartalanítás, mely során a petefészkek mellett a méh is eltávolításra kerül.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.12.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.