Macskák - Ivartalanítsunk, vagy sem?

Macskák - Ivartalanítsunk, vagy sem?

Macskák - Ivartalanítsunk, vagy sem?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.29.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A macskák ivartalanításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Cikkünkben röviden összeszedtük az ivartalanítás előnyeit.

Miért előnyös az ivartalanítás kandúr macskák esetében?

  • Kinti vagy kijárós kandúr macskák esetében az ivaros lét számos kockázatot hoz magával. A rendszeres kóborlás, vándorlás során fennállhat a veszélye a kisebb-nagyobb, esetenként halálos kimenetelű sérüléseknek, legyen szó akár egy autóról, kutyáról vagy esetleg rókáról. Emellett más macskáktól a verekedés vagy párzás során különféle fertőző betegségeket is elkaphat kis kedvencünk.
  • Az ivartalanítás segíthet a kandúrok lenyugtatásában, hiszen ilyenkor már nem érdeklődnek a nőstények iránt, valamint a territórium minden áron való megtartása sem lesz annyira fontos számukra, hogy élet-halál harcot vívjanak más kandúrokkal.
  • Benti kandúrok esetében a lakásban való kellemetlen szagú jelölgetést tudjuk megelőzni az időben elvégzett beavatkozással.

Nőstény macskák ivartalanítása

  • Legyen szó akár bent tartott, akár kint tartott egyedről, a nőstény macskák ivarzási ideje tavasztól őszig folyamatosan tart. Ebből kifolyólag, ha kedvencünk velünk élvezi a benti lét előnyeit, ez időszakban hallgathatjuk az esetleges kellemetlenül hangos és – esetenként – elviselhetetlen nyávogást, mellyel a kandúr társakat hívogatja egy szerelmi légyottra.
  • Kinti vagy kijárós cicus esetében pedig emellett a kandúrok harcának hangjait is élvezhetjük ez idő alatt, melyet nőstény cicánk ivarzása vonz be.
  • Egy macska egy évben akár három-négy alkalommal is fialhat, minden esetben átlagosan 2-5 kiscicát világra hozva. Így amennyiben nem macska-nagyhatalomra törünk, érdemes megelőzni a nem kívánt szaporulatot egy időben elvégzett ivartalanítással.

Milyen további veszélyeket rejthet, ha nem ivartalanítjuk kedvencünket?

Nőstény macskák esetében továbbá számos egészségügyi problémát tudunk megelőzni az ivartalanítással. Ugyanúgy, mint kutyáknál, náluk is előfordulhat a méh gennyes gyulladása (pyometra), mely komoly veszélyeket rejt kedvencünk egészségére nézve. A korai ivartalanítás segíthet megelőzni az idősebb korban kialakuló emlődaganatokat, valamint a petefészek- és méhdaganatokat is.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.11.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.