Ivartalanítsunk-e a kutyánkat?

Ivartalanítsunk-e a kutyánkat?

Ivartalanítsunk-e a kutyánkat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.03.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kisállattartóként idővel biztosan találkozunk az ivartalanítás kérdésével.Cikkünkben tárgyaljuk annak előnyeit.

Érdemes-e az ivartalanítani a kan kutyákat?

Kan kutyák esetében az ivartalanítás nem életbe vágó, hosszú távon azonban sok előnye lehet a beavatkozásnak. Idősebb korban sokszor alakul ki náluk a (leginkább hormonfüggő) prosztata megnagyobbodása, gyulladása, mely vizelet- és bélsárürítési problémákhoz vezethet – ilyenkor általában mind vizeletet, mind pedig bélsarat nehezebben ürítenek, sokszor csak erőlködést tapasztalnak a gazdik séta során.

Milyen problémák adódhatnak ivartalanítás nélkül?

Fiú kutyusok esetében a hormonok hatására kialakulhatnak végbél környéki daganatok, prosztata körüli ciszták, gyulladásos gócok, tályogok. Emellett természetesen a herék és esetenként a prosztata daganatos elváltozásai is megjelenhetnek egy bizonyos kor után.

Lakásban tartott kan kutyák esetében az ivarérettség után kialakulhat bizonyos fokú agresszió, amennyiben tüzelő nőstény kutya van a környezetünkben.

Nőstény kutyák

A nőstény kutyák egy évben általában kétszer ivarzanak, ez a legtöbb kutyánál tavaszra és őszre esik, az ivarzás ideje nagyjából 10-14 nap (ez egyedenként változhat). Az ivaros lét számos kockázattal jár kutyánkra nézve.

Az ivarzást követően sok (főleg bent tartott) kutyusnál álvemhesség alakul ki. Ennek hátterében hormonális változások sora áll, mely révén a kutya szervezete azt hiszi átesett egy vemhességen, megfialta a kölyköket és most szoptatnia kell. Ilyenkor azt vehetik észre a gazdik, hogy a kutyus emlői duzzadtabbak, belőlük akár tej is csöpöghet (nyomásra könnye ürül), kifejezetten fészek építő viselkedést mutat, játékait vagy papucsait hurcolássza, a korábban kialakított „fészekbe” viszi. Ez az állapot komolyabb problémákat általában nem szokott okozni (amennyiben a termelődő tej miatt nem gyulladnak be az emlők), ám a szervezet számára megterhelő lehet.

Milyen problémák adódhatnak ivartalanítás nélkül?

Ivaros nőstény kutyák esetében a leggyakoribb problémát a gennyes méhgyulladás (pyometra) jelenti. Ez az állapot rossz általános közérzettel, étvágytalansággal, esetenként kitelt hassal, hüvelyfolyással jár (mely nem minden esetben jelentkezik), és akár kutyusunk életébe is kerülhet. Amennyiben az ivartalanítás során a petefészkek és a méh is eltávolításra kerül, úgy ezzel a betegséggel sem kell számolnunk.

Egyes daganatos megbetegedések nőstény kutyák esetében is hormonfüggőek. A legújabb kutatások alapján, amennyiben az első tüzelés előtt megtörténik az ivartalanítás, az emlődaganatok kialakulásának esélyét közel nullára tudjuk csökkenteni. Emellett az ivartalanított kutyáknál a különböző típusú petefészek-, méh-, és esetenként hüvelydaganatok sem tudnak kialakulni.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.10.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Macskák - Ivartalanítsunk, vagy sem?
A macskák ivartalanításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Cikkünkben röviden összeszedtük az ivartalanítás előnyeit.
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.